luni, 18 iunie 2012

Teoria Umbrelei

Umbrela este un dispozitiv creat de oameni pentru a se feri de razele de soare, stropii de ploaie sau fulgii de zapada, iar in unele cazuri le poate oferi si sprijin, folosita ca baston. Este un simbol al protectiei folosit in multe culturi si domenii. Dar totodata, umbrelele sunt departe de perfectiune. Unele umbrele nu acopera prea mult, altele se rup in bataia vantului, altele permit stropilor sa se strecoare si tot asa.
Cand au nevoie de protectie, oamenii se bazeaza pe concepte asemanatoare umbrelei chiar daca ele sunt la fel de ineficiente. Iar protectia oferita de ele se poate rezuma la o simpla acoperire, oricat de usor de evitat ar fi aceea. Dar protectia aceea nu se rezuma doar la faptul in sine de a proteja, ci si la un anumit statut pe care il ofera. Astfel, oamenii, cu cat sunt mai importanti, cu atat au nevoie de mai multa protectie. Unii isi creeaza adevarate fortarete, insa exista si exceptii – oameni foarte importanti care nu considera ca au nevoie de protectie suplimentara.
Umbrela reprezinta un concept in sine. Intr-un cuplu, daca umbrela nu le ajunge celor doi, unul dintre ei se va multumi sa mearga prin ploaie lasandu-l pe celalalt acoperit.  Familiile isi protejeaza intotdeauna copiii sau batranii. In alte situatii, un om ar putea oferi umbrela cuiva despre care sa considere ca are nevoie. Dar umbrela ii poate apropia pe oameni: in loc sa ofere cuiva umbrela, o persoana ar putea convinge alta persoana sa se acopere impreuna sub aceeasi umbrela. Iar umbrelele mari pot acoperi multe lucruri si chiar pot ascunde unele...
Asa cum umbrela ii apara pe oameni de soare, oamenii s-ar putea feri de caldura sau frig... dar nu s-ar putea feri de arsita sau inghet. Nu doar soarele arde si nu numai zapada ingheata. Asa cum umbrela ii apara pe oameni de ploaie si de zapada, oamenii s-ar putea feri de apa sau de gheata... dar nu s-ar putea feri de lacrimi sau suflete reci. Nu doar apa curge si nu doar gheata este rece. Asa cum umbrela le poate servi drept sprijin oamenilor, oamenii s-ar putea sprijini si in alte obiecte si idei... dar nu s-ar putea feri de iluzii si minciuni. Nu doar echilibrul se poate pierde si nu tot ceea ce pare este si adevarat. Iar inima si sufletul oamenilor sunt vulnerabile in fata unor astfel de pericole. Nu se pot proteja cu o umbrela de ura, razbunare, minciuna, tradare, rautate sau manipulare. Pot incerca, dar acea umbrela se va rupe, intr-un final, si cei care i-ar putea rani le-ar castiga increderea oamenilor.
Oricat de utila ar fi umbrela, este totusi fragila. Protectia oferita de ea dispare atunci cand vantul bate prea tare, ploaia se inteteste prea mult sau fulgii de zapada sunt prea viscoliti. Nici o umbrela nu este destul de puternica sa reziste unui uragan asa cum nici o protectie nu ii poate apara pe oameni de forte dezlantuite aproape incontrolabil, dar strunite cu maiestrie. Asadar, umbrela ii poate proteja pe oameni, dar nu suficient. Este fragila si imperfecta, asemeni celor care au creat-o. Ii poate sprijini, dar nu ii poate tine in picioare. Este scurta si incovoiata, asemeni celor care o folosesc. Ii poate acoperi, dar nu ii poate tine sub ea. Este insuficienta si usor de indoit, asemeni celor care se adapostesc sub ea. Iar unii oameni prefera sa danseze in ploaie, in ciuda tuturor pericolelor. De ce au oamenii nevoie de protectie, daca ea este atat de fragila si poate fi ocolita sau distrusa atat de usor?

16 comentarii:

  1. Pentru ca prezenta umbrelei le ofera un oarecare comfort psihic, simtindu-se protejati chiar daca nu sunt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu de ce prefera oamenii iluziile in locul adevarului. Mie nu imi plac.

      Ștergere
  2. Pentru că oamenilor le place să se prindă de cele mai firave lucruri, știind că dacă acel lucru va fi distrus, vor găsi un altul sub care să se protejeze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar posibilitati sunt nelimitate, nu?

      Ștergere
    2. In dragoste, posibilitati nelimitate? Cum?

      Ștergere
    3. Bine, poate că nu sunt exagerat de limitate și poate că renunțarea la o „amintire” nu e comparabil de rapid ca cea a schimbului de umbrele, dar odată ce reușești să treci peste și să accepți să trecutul e trecut, poți foarte ușor să te axezi pe altcineva și tot așa până când inevitabilul se va produce.

      Ștergere
    4. Nu prea poti trece peste, iubirea persista in timp si e cam greu sa treci peste ea, daca chiar ai iubit...

      Ștergere
  3. Dar vai, ce teorie interesanta! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este...``umbrela`` asta protectoare de care vorbesti tu este buna din mai multe puncte de vedere, dar uneori este atat de slaba incat nu mai poate fi folosita in nici un fel. Si eu cred ca fiecare om apeleaza la o asemenea ``umbrela`` in unele momente, asa suntem creati...

    RăspundețiȘtergere