miercuri, 1 februarie 2012

Conditional

Cand esti sanatos, poti avea zeci, sute, chiar mii de dorinte. Dar cand esti bolnav, ai numai una – sa te vindeci. Insa boala nu este mereu prezenta unei suferinte, poate fi si absenta unei persoane, a unui sentiment, a unui obiect – a unei bucurii. Iar cand acea absenta este importanta, poate cauza suferinte la fel de mari precum cele mai grave boli. Asa ca de ce sa nu iti doresti ceea ce ai deja?
Cand esti plictisit, te poti gandi la mii de lucruri care devin agasante. Dar cand te grabesti, te gandesti doar la cum sa ajungi la timp si restul nu mai conteaza. Insa graba strica treaba, dupa cum se spune. Atunci cand te grabesti, poti pierde lucruri la fel de importante sau poate chiar mai importante decat cel pe care il ai in plan. Si cel mai rau este ca le pierzi fara sa iti dai seama. Asa ca de ce sa nu faci totul la timp si sa te bucuri de peisaj?
Cand ai ceva de zis, nu te mai poti opri din expunerea acelor idei, cu atat mai mult daca stii ca ai dreptate si ceea ce spui este important. Dar cand esti tacut, te poti gandi la zeci de lucruri pe care sa le spui si nici unul nu va parea destul de important incat sa il spui. Iar ceea ce spui, de cele mai multe ori, este important doar pentru tine, asa ca de ce sa nu spui orice, oricat de lipsit de importanta ar parea?
Cand ai cu cine sa iti petreci timpul, el trece atat de repede, incat nici nu mai observi. Dar cand esti singur si ai dori sa iti petreci timpul cu cineva, secundele se transforma in ore, iar singuratatea devine atat de apasatoare, incat uiti ca timpul trece. Timpul trece oricum, chiar daca uneori crezi altceva. Oamenii sunt si ei trecatori, asa ca de ce ai dori sa petreci timpul doar in compania cuiva?
Cand iubesti, ai face orice pentru persoana iubita. Dar cand nu iubesti, ai face probabil la fel de multe pentru a cuceri pe cineva. Insa iubirea nu inseamna doar sa daruiesti sau doar sa primesti. Desigur, iubirea nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea. Asa ca de ce sa faci totul pentru iubire cand poti sa nu faci nimic si sa fii la fel de iubit?
Cand esti vesel, orice lucru iti pare mai frumos si te bucura. Dar cand esti suparat, totul te deranjeaza si orice bucurie iti pare o crunta persiflare la adresa problemelor tale. Supararile vin din diverse motive, chiar daca sunt intemeiate sau nu. Iar daca nu sunt intemeiate, exista o sansa ca ceea ce ar putea sa le alunge sa te supere si mai rau, asa ca de ce sa nu uiti imediat orice suparare si sa te bucuri de viata?
Cand citesti toate aceste lucruri, ti se par interesante, pentru ca poate iti prezinta situatii pe care nu le observai si singur sau poate pur si simplu iti dau de gandit. Dar cand traiesti situatiile descrise, toate aceste lucruri pe care tocmai le-ai citit ti se par niste aberatii, niste exagerari grosolane, niste tentative esuate de optimism menite sa aduca un zambet prefacut pe chipul tau impietrit. Cu siguranta ai spune ca esti greu de impresionat si le-ai vazut pe toate, asa ca de ce sa mai citesti tot ce scrie aici, cand totul este oricum conditional si nu ti se aplica?

2 comentarii: