miercuri, 2 aprilie 2014

Miros de Aprilie

Miros de aprilie în calendarul meu. Primăvara aceasta cireşii şi-au luat angajamentul să înflorească înainte de vreme, de parcă ar şti secretul meu. Totuşi, parcă se vorbeşte prea mult despre cireşi primăvara şi dacă mă gândesc mai bine, prefer magnoliile. Oamenii nu au aşteptări de la ele şi nu sunt atât de supraestimate precum cireşii care înfloresc, apoi sunt privaţi de roadele florilor. De fapt, ce ştiu oamenii despre asta? Ei taie copacii cum îşi taie părul, apoi îi admiră în fotografii, uitând că există şi în natură şi aşteaptă doar să fie admiraţi, să le poată oferi oamenilor oxigenul de care au nevoie.
Miros de aprilie şi în camera mea. Primăvara aceasta mi-am luat angajamentul să o curăţ şi să o ordonez, poate voi reuşi astfel să uit secretul meu. Totuşi, parcă s-a întipărit prea adânc în pereţi şi dacă mă gândesc mai bine, îl pot scoate din cameră, dar nu şi din mine. Pot pretinde că am reuşit orice schimbare, că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă, dar nu pot pretinde că sunt altcineva. Nici nu am cum să pretind că sunt altcineva atât timp cât trăiesc aceeaşi viaţă, în acelaşi trup, cu aceleaşi gânduri, acelaşi suflet şi aceeaşi inimă.
Miros de aprilie peste tot. Primăvara mă simt stingher, de parcă toţi s-ar bucura de viaţă, cu excepţia mea. Totuşi, parcă nu toţi se bucură, pentru că altfel nu ar mai exista astenia de primăvară şi dacă mă gândesc mai bine, am văzut şi câţiva nefericiţi târându-şi durerea la soare. Pentru aceştia nu există diferenţă între primăvară şi iarnă, între ce a fost şi ce va fi, între acum şi atunci. De fapt, ce este atât de frumos la primăvară? Faptul că înfloresc cireşii? Că iubirea se întâlneşte la fiecare pas? Că totul se înnoieşte, se curăţă şi se înfrumuseţează? Frumuseţea e în ochii privitorului, aşteptând să fie observată ca să poată oferi bucurie.
Mirosul ăsta de aprilie devine copleşitor, vetust şi sufocant. Nici timpul, nici anotimpurile nu mai sunt juste. Afară nu e cald, e cât se poate de rece. Atât de rece încât cireşii îşi scutură florile, iar ele cad precum lacrimile mele. Da, de multe ori sufletul îmi plânge, dar nu îl aude nimeni; poate la fel de multe ori inima îmi râde, dar ar vrea să nu o vadă nimeni... Care este, totuşi, secretul meu? Nici dezvăluindu-l nu mă pot elibera de povara lui: sunt un zeu păcătos prizonier în paradis.

6 comentarii:

  1. Mie-mi place primăvara aceasta timpurie şi parcă mă scoate din astenie (la mine astenia este, mai degrabă, în anotimul rece). Acum c-au înflorit cireşii poate ar trebui să zâmbim mai des şi mai mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum spune personajul, frumusetea este in ochii privitorului si doar el alege daca si cand o vede. :)

      Ștergere
  2. Cred că fiecare poartă câte un secret - fie unul dureros, fie unul fericit sau ambele -dincolo de ceea ce se observă, în sinuozităţile minţii şi ale sufletului.
    Un zeu păcătos prizonier în paradis, probabil nu e întâmplător ajuns în situaţia aceasta, chiar dacă am fi tentaţi să spunem că nu ar merita această condiţie. Poate că doar aşa se poate elibera de secretul dureros - în cazul în care este astfel - chiar dacă momentan nu înţelege situaţia, pentru că uneori, doar trecerea timpului mai oferă răspunsuri şi vindecări. Sau poate că ştie că oricum ar face - a dezvălui sau nu secretul - tot nu ar scăpa de paradis, tărâmul fericirii. Interesanta condamnare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fireste ca fiecare om are secrete si este de asteptat ca dezvaluirea lor sa nu aiba intotdeauna rezultatele dorite, astfel incat ei sa fie "condamnati" sa le suporte. Multumesc! :)

      Ștergere
  3. E foarte plăcută combinația florilor de cireși cu magnoliile. Ambele simbolizează frumusețea feminină. Penultimul paragraf surprinde sensibilitatea și emoția cu care ”tu” (un ”tu” general) simți impactul pe care îl provoacă o schimbare, chiar și de anotimp, asupra propriei ființe.
    Dacă nu știi să te bucuri de frumusețea lumii ce ți se întinde în fața ochilor, atunci poți spune că trăiești degeaba.
    Un secret mereu atârnă greu de conștiința noastră. Foarte frumoasă asocierea de termeni: zeu=paradis, păcătos=prizonier. Te poți simți ca un zeu dacă vezi lumea ca un paradis, dar în același timp te poți simți ca un prizonier și un păcătos într-o lume atât de frumoasă, care poate nu e pe placul tău.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suna urat "combinatia" si are alt sens decat cel pe care i l-ai atribuit; este o asociere intre ele, in cel mai bun caz. Nu stiu daca scopul existentei este acela de a o aprecia, astfel incat sa poti spune ca traiesti degeaba daca nu faci asta. Poti exista si pentru a deservi scopuri, dar si fara o utilitate anume si tot nu este necesar sa iti apreciezi existenta. Imi pare bine ca ai observat antiteza din final. :)

      Ștergere