marți, 15 mai 2012

Stiinta Ignorantei

Se spune ca omul, cat traieste, invata. Iar in timpurile moderne, educatia si informatia sunt accesibile oricarei persoane intr-un volum imens, de-a dreptul covarsitor. Si intr-adevar, inca de la inceputurile sale, omul a invatat totul despre mediul inconjurator si ulterior despre sine. Dar nu toate informatiile au fost sau sunt demne de a fi luate in considerare, pentru ca pe masura ce se descopera lucruri noi, perceptia despre cele deja cunoscute se schimba tot mai mult.
Biblia sustine ca Dumnezeu a creat omul „dupa chipul si asemanarea Sa”. Oamenii de stiinta au dezvoltat teoria precum careia omul a aparut in urma evolutiei maimutelor hominide. Exista chiar si oameni care sustin ca oamenii au aparut in urma interventiei extraterestre asupra vietii de pe Pamant. Dar oamenii se asteapta ca viata de pe alte planete, daca exista, sa fie asemanatoare celei de pe Pamant. Asta presupune existenta apei si a unei atmosfere respirabile. Desi s-a dovedit chiar si aici, pe Pamant, ca apa si aerul nu sunt conditii absolut necesare vietii, existand organisme anaerobe si chiar bacterii care traiesc fara apa. Totusi, oamenii cauta viata inteligenta in spatiu cu ajutorul undelor radio, desi nu se poate sti cu exactitate daca undele radio ar putea fi folosite de alte entitati sau daca ar fi detectabile de pe Pamant. Si cauta si alte planete asemanatoare Pamantului, care ar putea adaposti viata, desi nu au descoperit inca o modalitate de a calatori pe imensele distante dintre corpurile cosmice.
Cautarile oamenilor se desfasoara si pe planeta, in apa, aer sau sol. Dar sunt departe de a lua sfarsit. Exista cate o stiinta pentru fiecare domeniu de cercetare, pentru fiecare disciplina de studiu, pentru fiecare problema sau chiar arta. Oamenii studiaza apa, aerul, pamantul, vietatile, fosilele, fenomenele, cauzele, efectele si consecintele... Multe dintre obiectele de studiu raman inca enigme, precum toate creatiile care infatiseaza sau sunt atribuite unor presupuse fiinte extraterestre (monumentul Stonehenge, desenele Nazca, desenele din Val Camonica, hieroglifele egiptene care infatiseaza becuri si aeronave, fenomenul Tunguska, incidentul Roswell etc), desi multe dintre dovezi sunt incidentale sau controversate, de asemenea alte fenomene inexplicabile stiintei – Triunghiul Bermudelor, disparitia Atlantidei, previziunile lui Nostradamus, disparitia regimentului Norfolk, harta lui Piri Reis etc.
Insa nu numai misterele sunt controversate, ci majoritatea teoriilor si ideilor oamenilor. Fiecare om este diferit, asa ca fiecare gandeste in felul lui. Exista diverse stiinte asa cum exista si diverse religii. Se admit sau se resping reciproc asa cum admit sau resping existenta divinitatii sau a raului absolut. Si cu cat se stie mai mult, cu atat se poate modifica fiecare mai mult. Divinitatea poate fi renegata in vreme ce stiinta poate confirma incidental dovezi religioase. Cu toate acestea, oamenii admit ca nu stiu totul si ca doar divinitatea sau o alta entitate superioara poate sti totul.
Asadar, oamenii nu sunt siguri daca exista divinitatea, extraterestrii sau paranormalul. Cu toate acestea, considera ca ar trebui sa fie lucruri similare cu ceea ce este cunoscut deja. Dar au oare garantia ca ceea ce este cunoscut deja este universal valabil? Si daca da, cine le-a oferit aceasta garantie? Oare stiu oamenii cu siguranta ceva mai mult decat simplul fapt ca exista? Vanitatea este unul dintre cele 7 pacate capitale ale religiei crestine, dar totodata si cel mai des savarsit. Se spune ca ignoranta este fericire...

14 comentarii:

  1. Vad ca abordezi un alt gen de articole in ultima perioada..si imi place :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am înțeles ideea în jurul căreia ai dezvoltat postarea, dar tu ce crezi despre ceea ce ai scris mai sus( extratereștri, Dumnezeu...) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata nu are nimeni o explicatie, asa ca nu am ce sa cred. Refuz sa cred ca am fi singuri in Univers, fie ca exista sau nu un Dumnezeu sau poate chiar mai multi. Si aici nu este vorba doar despre extraterestri, ci si despre fenomenele inexplicabile de pe planeta noastra, care nu cred ca au legatura cu presupusele lor interventii.

      Ștergere
    2. Și alegi să trăiești în ignoranță?

      Ștergere
  3. Deci acesta este postul de care mi-ai spus tu. Ți-a reușit orice ți-ai fi propus tu, dar mi-ar plăcea să comentez puțin ultima frază. Se spune că ignoranța aduce fericire, dar probabil doar ignoranța pe moment, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ignoranta in general. Oamenii care nu detin informatii si cunostinte nu se lovesc de prea multe probleme. Grija lor sunt ei insisi si cei apropiati lor.

      Ștergere
  4. Fericiti sunt cei saraci cu duhul...

    Ignoranta cred ca are mai muylte sensuri.
    Sunt cei care din cauza unor circumstante nu pot mai mult si asta-i un fel de ignoranta.
    Si apoi sunt cei care au posibilitatea de a cunoaste,de avansa dar refuza pentru ca sunt incapabili sa isi doreasca si altceva.

    Cumva ambele sunt legate intre ele prin educatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, corect, fericiti sunt cei saraci cu duhul. Curios cum religia respinge stiinta, nu?
      Dar cum se leaga acele doua categorii prin educatie?

      Ștergere