miercuri, 4 ianuarie 2012

Oameni "Binevoitori"


Exista printre noi o anumita categorie larga de persoane care pretind ca ne ajuta, fara vreun interes aparent. Ne lauda si ne ajuta in diverse feluri, ne sunt alaturi, dupa care, intr-o buna zi, isi arata adevaratul caracter si ne intorc spatele, batjocorindu-ne si raspandind diverse zvonuri despre noi. Si ciudat sau nu, poate parea ca tot acele persoane castiga.
Cu totii cunoastem cel putin o persoana care stie totul despre toata lumea, care spune cine este de evitat si cine este de atras, care stie toate defectele si pacatele celor din jurul ei. Acea persoana ne sfatuieste in legatura cu relatiile, cu afacerile sau pur si simplu legaturile pe care ar trebui sa le avem cu anumite persoane. In aparenta, astfel de sfaturi sunt bine-intentionate, dar cine stie care sunt situatiile si adevarurile care se ascund in spatele lor?
Unii oameni sunt foarte glumeti. Pot face glume despre oricine si orice, de la cele mai simple si nevinovate pana la cele mai obscure, sarcastice si ticaloase. Aceste glume pot trece drept un simt exagerat al umorului, dezvoltat fara intentie la adresa celor pe seama carora se fac. Dar ele isi ating din plin tintele, intotdeauna.
Prietenii pot fi prieteni doar din interes. Fie ca au nevoie de cineva cu care sa isi piarda timpul sau au nevoie de un ajutor special din partea celorlalti, pot fi cei mai buni prieteni pana isi ating scopul, dupa care se retrag discret din viata acelor oameni, ignorand consecintele.
Chiar si iubirea poate aparea din interes. Unii pot pretinde ca iubesc o persoana atat de mult, incat ar face orice pentru ea. In realitate, o suporta si ar face orice doar pentru a-si vedea nevoile satisfacute. Iar atunci cand isi implinesc scopul, dispar brutal, ignorand si ei consecintele.
Alti oameni insa incearca sa isi impuna punctul de vedere cu orice pret. Ii sfatuiesc pe ceilalti sa faca asa cum considera ei, nu acele persoane. Le arata diverse defecte sau greseli, chiar daca ele sunt sau nu reale. Le propun diverse solutii pentru probleme, dar unele solutii nu fac altceva decat sa creeze si mai multe probleme. Orice incercare de a-i contrazice se soldeaza cu un esec, ei stiu cel mai bine si nu exista cale de a fi convinsi ca exista si alte opinii valabile.
Daca va regasiti in preajma unor astfel de persoane, nu va grabiti sa ii indicati. Pentru ca principalii vinovati suntem tot noi, cei care ii alegem pe acesti oameni „binevoitori” sa ne fie alaturi. In cautarile noastre pentru amicitii, tovarasii, prietenii, iubiri gasim mereu astfel de persoane. Cunoastem foarte bine aceste tipare si totusi, ne incredem in aceste persoane si continuam sa convietuim cu ele, chiar daca asta nu ne aduce nici un bine. Si poate ca uneori, la randul nostru, le urmam exemplul si devenim la fel ca ei. Insa nu poti invinge maestrii cu propriile lor tehnici. Asa ca daca sunteti ca ei, cu atat mai mult nu va grabiti sa ii indicati.
Cea mai buna optiune este sa ne departam cat mai rapid de ei, cu orice risc asumat si sa avem grija la persoanele pe care le cautam in viitor, pentru a nu sfarsi in aceleasi situatii. Ei insisi ne spun uneori ca anturajul pe care il avem nu ne merita, asa ca de ce sa ne gandim prea mult? Si nu va faceti griji pentru ei, in ciuda tuturor reprosurilor pe care vi le-ar putea adresa, vor gasi repede alte persoane pe placul lor cu care sa isi ocupe timpul si gandurile. Mai mult va dura ca voi sa va reveniti si sa incetati sa fiti cu sau ca ei...

11 comentarii:

  1. Da, e păcat pentru că foarte puțini sunt cei care își dau seama că își petrec timpul în compania unor astfel de „specimene”, dar le e frică să taie legăturile cu ei și să se reîntoarcă la persoana care erau odată. E foarte supărător când vezi țintele batjocurilor că vor să facă ceva, dar nu au curajul și nici nu știi ce sfat să le dai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da... tocmai de-aia ar fi bine sa realizeze singuri ce se intampla si ce au de facut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Majoritatea realizează mult prea târziu. Apropo, tu în care categorie de persoane te încadrezi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca e bine sa ma intrebi asta. Prefer sa cred ca doar am trait printre cei mentionati, dar mi s-a mai spus si altfel, deci nu stiu sigur. Oricum, toata lumea are un interes candva, macar o data in viata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aici sunt de acord cu tine, dar ce să-i faci, suntem oameni și oricât de mult ne-am da seama de propriile noastre greșeli și gânduri, nu ne-am opri aici, ne-am mai scălda în ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cateodata suntem sadici si ne place sa ne facem rau singuri. Si oricat de gresit ar fi ceea ce facem, chiar daca stim asta, facem acele lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Există un simplu răspuns pentru asta : suntem oameni, iar oamenii sunt o punte între bine și rău și le place să dea într-o extremă în cealaltă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, stiu cu totii suntem cate un paradox ambulant, cum spunea cineva...

    RăspundețiȘtergere