joi, 5 ianuarie 2012

Despre Barfa

S-a dovedit de multe ori ca barfa poate strica multe. Si nu, nu pentru ca niste oameni rai spun niste lucruri rele despre alti oameni. Poate ca acele lucruri sunt adevarate. Poate ca intentiile din spatele lor sunt bune, desi e greu de crezut. Insa principalii responsabili de urmarile pe care le au acele barfe sunt cei care le asculta si le dau crezare.
Primul lucru pe care il face o persoana cand aude un lucru rau este sa acuze. Daca nu este nimeni de acuzat, se trece la critica. Daca totusi critica poate fi contrazisa, urmeaza batjocura si ironia. Dar uneori barfele pot fi despre oameni care conteaza pentru persoana pe care le aude. Si pot veni din partea unor oameni care nu au nici pe departe cele mai bune intentii.
Cand aude un zvon despre o persoana draga, cineva se poate incurca in ganduri. In loc sa respinga acea barfa, lasa insecuritatea sa se instaleze in suflet. Incet, dar oarecum sigur, confuzia si suspiciunile ii macina sentimentele care pana atunci pareau invincibile si indestructibile. Cade din inaltimile optimiste ale increderii in persoana draga pana in adancurile reci si intunecate ale insecuritatii. Iar framantarile interioare incep sa nu ii mai dea pace pana cand se exteriorizeaza, treptat sau brusc. Se transforma in sugestii subtile sau acuzatii fatise care nu fac altceva decat sa strice tot ceea ce se construise in acea relatie cu multe eforturi intr-o masura de timp considerabila. Chiar daca nu o distrug complet, lasa urme adanci asupra ei, care persista in timp, amintind mult timp de suspiciuni, acuzatii, minciuni si greseli.
Astfel, barfa nu este o cauza sau o plaga care face rau oamenilor, ci oamenii isi fac rau permitandu-i sa ii derute. Se raspandeste usor, ca un virus, dar la fel ca virusii, ataca doar tintele vulnerabile. Pentru ca tintele vulnerabile sunt oamenii care pun totul la suflet fara sa treaca prin prisma ratiunii.  O simpla analiza logica ar pune in balanta posibilitatea veridicitatii unui simplu zvon si cel putin cunostintele despre persoana vizata, iar cele din urma ar cantari mai greu. Daca se adauga si sentimentele in balanta, talerele ar trebui sa se incline atat de brusc, incat zvonul sa fie aruncat departe, acolo unde ii este locul. Pentru ca nimeni si nimic nu merita sa strice o relatie construita cu multe eforturi intre doi oameni care au incredere unul in celalalt, fie ei prieteni, iubiti sau rude. Cu atat mai mult cu cat nu s-ar intampla nimic daca unii oameni nu s-ar lasa manipulati si derutati cu privire la ceea ce simt si cei care ii inconjoara.

17 comentarii:

  1. Ai pus punctul pe i. Dar desigur, aici e vorba despre fiecare persoană în parte. Știi, sunt o mare bârfitoare, dar am memorie de scurtă durată, așa că orice-mi spune lumea, uit și zâmbesc ca și când nimic nu s-a întâmplat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca uiti si zambesti e foarte bine, ar fi frumos sa faca si altii la fel. Devine greu sa poti trai stiind prea multe, in special despre cei din jurul tau.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar tot nu inteleg de ce nu pot oamenii sa isi vada de treaba lor...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru că le place să fie băgăcioși. Nu pot trăi fără să știe detalii secrete despre cineva anume.

    RăspundețiȘtergere
  5. E rau pentru ca vor sa stie totul despre altii desi abia se cunosc pe ei insisi, daca se cunosc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta e și ideea. Majoritatea cred că se cunosc deoarece se mint pe sine însăși și ajung în stadiul în care nu-și pot recunoaște propriile defecte și, respectiv, calități. Astfel, odată ce cred că știu totul despre o persoană, apare critica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Critica apare mult mai devreme, cand judeca oamenii la prima vedere, dupa aparente sau din auzite.

    RăspundețiȘtergere
  8. La asta mă refeream, la felul în care oamenii judecă după cele auzite.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eh, stii tu cum e, toti suntem oameni, dar nu e fiecare cate un Om :)

    RăspundețiȘtergere
  10. BARFA..! O boala a secolului in care traim,un viciu.. Barfa poate distruge prietenii de-o viata, relatii stabile.E un cosmar al macinarii.Bine ar fi sa nu mai credem nimic decat ceea ce vedem cu ochii nostri.Unii se hranesc cu asa ceva. :-j
    Multumesc pentru inca o postare care imi contureaza gandurile! :*

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu ai pentru ce sa imi multumesti, este un subiect care priveste pe toata lumea - si pe cei care barfesc, si pe cei care asculta...

    RăspundețiȘtergere
  12. Barfa atinge oamenii naivi,creduli dar poate sa tinteasca rar,e adevarat si in cei mai puternici!

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca se lasa atinsi de barfa, nu sunt atat de puternici...

    RăspundețiȘtergere