vineri, 17 mai 2013

Ghicitoare

Minciuna recita cele mai frumoase versuri din cate s-au auzit si suna intotdeauna mai bine decat orice melodie cunoscuta. Adevarul spune cele mai proaste glume si suna intotdeauna ca un instrument dezacordat. Minciuna are o stralucire aparte, asemeni unui smarald sau unui safir. Adevarul, in schimb, are stralucirea unui rubin sau  unui diamant. Minciuna are picioare scurte, dar brate lungi. Adevarul e orb si surd. Minciuna e dulce si ambalata frumos, adevarul este amar si crud. Multi imbratiseaza minciuna, dar refuza adevarul. Multi vad, putini pricep...
A da foc ploii sau a stinge flacari de gheata sunt la fel de banale precum o ploaie de vara cu grindina peste un foc de tabara. A bea din iubire sange sau a varsa cu sete lacrimi sunt la fel de comune precum o crima conjugala denuntata si deplansa in cotidianul local. A muri in fiecare zi din viata sau a trai mai intens dupa moarte sunt la fel de impresionante precum povestea uitata a unui erou necunoscut. A fi un monstru iubit si detestat sau a iubi monstrul detestat sunt la fel de intalnite precum despartirile din dragoste si iubirile din interes. De ce ar fi mintea mai bolnava decat lumea? De ce ar fi sufletul mai pustiu decat multimea? De ce ar fi omul mai diferit decat animalul? De ce ar fi ingerul mai bun decat diavolul? De ce ar fi demonul mai rau decat viciul? De ce ar fi ura mai nociva decat iubirea?
Iubirea neconditionata nu mai este acea iubire gratuita ce poate fi simtita si oferita fara a cere ceva in schimb, ci acea iubire conditionata in care se poate spune „te iubesc” fara a simti asta cu adevarat oricui ofera ceea ce este considerat necesar pentru a putea iubi. Prietenia sincera nu mai este acea prietenie devotata ce leaga doua suflete pe viata, ci acea prietenie in care tot ce apartine cuiva ii apartine exclusiv, iar tot ce apartine celuilalt ii apartine inclusiv. Perceptia poate fi subiectiva sau obiectiva, dar orice perceptie a realitatii este ireala. Ea nu poate fi exprimata in valori, constante, ecuatii ori masuri. Nu poate fi cuantificata obiectiv si nu poate fi criticata subiectiv. Perceptia mincinoasa nu suporta adevarul, dar perceptia sincera poate crede minciunile. Iar daca minciuna starneste valuri de simpatie, adevarul starneste valuri intr-un pahar cu apa.
Dar a face valuri chiar si intr-un pahar cu apa nu ar trebui sa starneasca si antipatii. Daca adevarul deranjeaza pe cineva, inseamna ca a fost spus indreptatit si a atins un punct sensibil, ceea ce ar trebui sa bucure pe oricine il spune. Iar refuzul de a accepta realitatea, ori de cate ori ar fi ea reflectata, transmisa si descoperita, copiata sau preluata de la filosofi si „filosofi” din mileniile recente, nu ar trebui sa impiedice pe nimeni sa spuna adevarul. Macar nu trebuie sa mearga la mare pentru a vedea valurile. Asta nu inseamna ca unii au  dreptate tot timpul si ca nu ar trebui criticati, dar cu siguranta antipatiile si jignirile nu vor demonstra ca adevarul celorlalti este mai presus de adevarul lor. Nu exista adevar universal pentru ca nu exista perceptie universala.
Problema poate fi ca intotdeauna exista asteptari de la cei care nu demonstreaza niciodata nimic. Te astepti ca persoana pe care o iubesti sa te iubeasca la fel si sa se bucure la fel ca tine ca existi in viata ei. Dar adevarul este ca o vezi de fiecare data, insa nu o poti atinge si nu o poti pastra. Te astepti ca prietenii tai buni, pe care ii ajuti oricand au nevoie, sa iti fie alaturi atunci cand ai nevoie de cele mai simple lucruri, cum ar fi cuvinte de incurajare. Dar adevarul iti dovedeste ca doar tu esti un prieten bun, in vreme ce ei sunt parazitii pe care ii hranesti cu voia ta. Te astepti ca strainul de la colt care te pandeste uneori sa fie cel mai sinistru si ciudat om pe care il cunosti. Dar adevarul il stie doar privirea lui blanda care cauta o privire prietenoasa si doar sufletul lui rece care asteapta sa fie imbratisat. Te astepti ca cel pe care il cunosti si il detesti sa fie cea mai josnica fiinta pe care o stii, iar tu stii totul. Dar timpul iti dovedeste ca tu ramai in singuratatea stiintei tale, in timp ce fiinta josnica se bucura de viata si aprecierea altor fiinte josnice. Te astepti ca cel mai frumos om pe care il cunosti sa fie si cel mai bun. Dar adevarul este ca frumusetea fizica este mai mult decat trecatoare si nicidecum o dovada a bunatatii sufletului. Te astepti ca cel care iti spune cele mai frumoase minciuni sa fie cat se poate de sincer si sa nu te maguleasca prin laude si sentimente false. Dar adevarul sta in iluziile pe care ti le creeaza in fiecare zi, in promisiunile pe care le incalca de fiecare data si in fiecare moment in care profita din plin de naivitatea ta. Te astepti ca cel care scrie despre iubire sa sa o simta pentru fiecare femeie care exista in viata lui. Dar adevarul il stiu doar ele si el... un scriitor nebun inconjurat de admiratoare destrabalate. Te astepti ca tot ce afli sau descoperi sa aiba sens si sa fie pe intelesul tau. Dar adevarul este o ghicitoare fara indicii.

12 comentarii:

  1. "Adevarul este o ghicitoare fara indicii" - imi place mult replica asta :D

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu ce ai scris! Nu stiu daca mai este ceva de spus...
    Raspunsul ghicitorii este poate mai simplu decat credem, doar ca depinde cum vede si intelege fiecare. Se spune ca adevarul sta undeva la mijloc. Si daca nu il descoperim de la inceput, pentru ca avem impresia ca ni se pare, il descoperim cu urmatoarea ocazie, dar unii nu il descopera usor - minciunile sunt foarte bine camuflate, sau refuza sa il descopere sau accepte, pentru ca de multe ori adevarul este dureros. Iar cei care au "binevoit" sa spuna minciuna, nu vor spune adevarul niciodata sau il vor spune, doar ca s-ar putea sa fie prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta daca nu cumva chiar noi preferam minciuna in locul adevarului :)

      Ștergere
    2. Dap! :) Pana la urma fiecare alege... ori traiesti cu minciuna, ori accepti adevarul oricare ar fi si mergi mai departe. O fi minciuna benefica?!

      Ștergere
    3. Benefica nu cred ca este, dar este un deziderat.

      Ștergere
  3. E totuşi trist să vezi că unii s-au obişnuit în aşa fel cu minciuna, încât nu o mai disting de adevăr.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de aceea trebuie sa ai grija la tot ce iti spun ceilalti, pentru ca nu stii cand mint si cand spun adevarul.

      Ștergere
  4. " ..te astepti ca persoana pe care o iubesti sa te iubeasca la fel si sa se bucure la fel ca tine ca existi in viata ei.. " <--- cuvintele astea mi-au adus aminte de o scena. HaHaHa! Intr-adevar, se intampla ca tu sa fi super, extra, mega fericit ca face parte din viata ta, iar cealalta persoana sa iti dea o replica de iti taie pofta de viata. Se mai intampla :D ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai... nu suntem cu totii la fel, iar asta devine o povara uneori.

      Ștergere
    2. Hmmm'.. nu stiu ce sa spun - eu cred ca ma bucur ca nu suntem toti la fel. As lua drept un blestem sa fim toti la fel - parerea mea..

      Ștergere
    3. Da, m-am exprimat gresit. Devine o povara atunci cand nu exista acea potrivire... de-asta ar fi bine sa fim la fel, dar nu toti, ci doar cei care se iubesc.

      Ștergere