miercuri, 2 noiembrie 2011

Cum Devii Om?

Viata pare inevitabila. Te nasti, cresti, traiesti, creezi, distrugi, mori. Dar existenta ta nu poate fi trecuta cu vederea, cel putin nu atat timp cat traiesti. Cineva interactioneaza cu tine, fie ca este vorba de familie, prieteni sau pur si simplu o institutie a statului.
De-a lungul copilariei, nu esti prea constient de ce ti se intampla si ce faci. Unii se maturizeaza devreme, altii tarziu, altii poate niciodata. Dar asta nu ii face cu nimic mai buni sau mai rai, ci pur si simplu – diferiti. Desigur, diferentele acestea creeaza ulterior probleme: prejudecati, conceptii gresite, traume sau pur si simplu ignoranta, respingere. Este greu sa se inteleaga cineva cu toti din jurul lui si este imposibil sa ii multumeasca pe toti. Dar unii dintre ei incearca asta in ciuda tuturor esecurilor. Esecuri care, de altfel, fac parte din natura umana, fiindca oamenii nu au progresat doar prin victorii si reusite, ci si invatand din greseli. E drept ca nu multi invata si cand gresesc, dar exista cei care nu repeta o greseala sau macar interpreteaza rezultatele ei.
Unii dintre copii ajung in institutii de invatamant si formare, altii aleg cai diferite si ajung in instutii de corectie sau pedeapsa, iar altii aleg sa isi castige singuri existenta asa cum pot, fara ajutorul educatiei. Educatia poate fi diversa, de la religie pana la stiinte, care, desi resping fiecare ideea fundamentala a celeilalte, se accepta tacit si incearca sa convietuiasca in folosul oamenilor. Si totusi, nu tot ceea ce inveti iti este de folos, iar de multe ori devii constienti de lucruri pe care nu ti-ai fi dorit sa le stii. Asa ca informatia devine o arma puternica de care unii se tem, iar altii se folosesc.
Toata instruirea pe care o primesti se presupune ca ar trebui sa te ajute sa fii adult, om, asa cum ar trebui. Dar prea multi oameni nu fac ceea ce trebuie, ci numai ceea ce vor. Si chiar si asa, nici cea mai buna educatie sau instruire nu te poate ajuta in anumite situatii pentru ca nu stie nimeni exact ceea ce simti pana nu traieste aceleasi experiente in acelasi mod. Apoi, exista situatii care dovedesc ca tot ceea ce ai invatat este gresit si trebuie sa incepi totul din nou.
Ajungi la randul tau in situatia de a-i instrui pe altii si de a le lasa o mostenire, un tezaur pe care ei sa il transmita mai departe urmasilor lor. Multi oameni sunt departe de a fi exemple demne de urmat, in ciuda faptului ca majoritatea se mandresc cu cine sunt. Cei care sunt exemple demne de urmat nu prezinta interes sau poate pur si simplu sunt prea obscuri pentru ochii altora ignoranti, astfel ca nu afla nimeni despre ei in majoritatea cazurilor. Si apoi, chiar daca descoperi in tine sau in altii un exemplu demn de urmat, depinde doar de copiii tai ce aleg sa urmeze. Iar acesti copii nu sunt neaparat ai tai pentru ca le esti parinte, ci sunt cu totii ai tai pentru ca esti unul dintre cei la care se vor referi mereu cand se vor gandi la copilaria lor si la ce au invatat ei cand erau mici.
Ce este un copil? o fiinta minunata sau odioasa care iti va fi recunoscatoare pentru ca i-ai fost parinte sau te va uri toata viata pentru ca ai abandonat-o, care iti va fi alaturi pana cand va putea fi independenta sau iti va fi alaturi pana cand vei ramane doar o amintire pentru ea, trecand in nefiinta, care iti va pastra vie acea amintire sau o va murdari prin faptele ei, care iti va urma exemplul sau isi va trasa propriul drum in viata, care va avea o familie la randul ei sau care va lasa totul sa vina de la sine, nepasatoare, care va avea propria viata si identitate sau va copia comod ce va vedea la altii... nu poti sti sigur ce va alege, dar esti dator sa ii prezinti toate optiunile.
Cum devii om? Greu de spus, pentru ca unii nu pot fi numiti „oameni” nici macar dupa o lunga perioada din viata, cand se presupune ca ar fi trebuit sa stie deja cum sa se poarte si care este scopul lor. Tot ce se stie sigur este ca ai avut doi parinti care intr-un fel sau altul ti-au dat viata. Poate te-ai nascut din iubire sau poate din ura. Poate te-ai nascut in umbra sau poate in lumina, poate in minciuna sau poate in sinceritate, poate sub o stea norocoasa sau poate in coincidente nefaste. Dar te-ai nascut, nu? Nu poti schimba asta. Si dureaza cel putin noua luni sa creezi o noua viata dar numai o secunda sa o sfarsesti. Oare dureaza prea mult sa te gandesti macar din cand in cand la ce fel de om esti si ce faci cu viata ta?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu