luni, 11 aprilie 2011

Necunoscut

Oamenii au mereu impresia ca stiu totul, mai ales despre cei cu care intra des in contact sau cu care au diverse relatii. Au impresia ca ii cunosc foarte bine si ca pot anticipa orice actiune a celorlalti. Cred ca au vazut totul la ceilalti si ca ii pot manipula sau din contra, ii pot ataca prin ceea ce stiu despre ei. Cati nu au simtit vreodata ca o persoana destul de apropiata nu ii cunoaste atat cat si-ar dori ei sau cat pretinde acea persoana? Cati nu au primit cadouri care nu au fost nici pe departe pe placul lor sau nu le-au fost utile? Cati nu au aflat lucruri pe care ceilalti le credeau despre ei desi nu erau adevarate? Cati nu au fost pusi in situatii mai mult sau mai putin jenante pentru ca altii au crezut ca s-ar descurca?
De ce simt oamenii nevoia sa clasifice totul cu impresia ca astfel invata ceva? S-a dovedit de multe ori ca diverse tipologii nu se aplica intru totul categoriilor vizate. Un exemplu ar fi astrologia, care clasifica oamenii dupa zodie, desi nu toti oamenii sunt la fel, chiar si daca s-au nascut in aceeasi zi. Cu toate acestea, fiecare zodie contine niste norme despre nativii ei care stabilesc elemente de comportament si tipare fizice si psihologice care se aplica acelor indivizi. S-a ajuns atat de departe incat se poate intocmi o compatibilitate intre zodii. Si totusi unele persoane pot coopera sau convietui chiar daca apartin - teoretic - unor zodii incompatibile. Insa oamenii nu tin cont de aceste  situatii si le considera exceptii care confirma regula. Desi exceptiile ar trebui sa infirme regula, pentru simplul fapt ca exista, ceea ce conduce la ideea ca regula este totusi gresita sau incompleta. Exista stiinte care intocmesc reguli ce admit exceptii in anumite situatii, insa ele nu se ocupa intotdeauna cu aceste clasificari facute de oameni pentru a considera ca stiu, cunosc acele lucruri. Si chiar daca oamenii au impresia ca stiu totul, exista multe domenii cum ar fi istoria, antropologia si astronomia in care ceea ce stiu se bazeaza total sau partial pe presupuneri, descoperiri sau experiente anterioare, lucruri care nu reflecta intotdeauna realitatea si nu pot fi total confirmate sau infirmate. Cu toate acestea, oamenii nu renunta la tendinta de a clasifica totul sau a considera ca stiu totul.
In timp ce in domeniile de studiu sunt acceptate acele clasificari, in relatiile dintre oameni, de cele mai multe ori clasificarile au tendinta de a se transforma in prejudecati. Unii oameni nu pot accepta prezenta altora diferiti fata de ei. Nu pot accepta ca nu toti oamenii au aceleasi caracteristici fizice, psihologice sau sociale si tind sa ii marginalizeze pe cei care sunt altfel, chiar daca nu cunosc acele persoane sau alte persoane apartinand clasei pe care o discrimineaza. Asta desi exista institutii si grupuri care se ocupa de perceptia si toleranta fata de oameni in general, indiferent de caracteristicile lor, care educa oamenii spre toleranta sau ii pedepsesc atunci cand discriminarea lor ii afecteaza pe cei discriminati. Apoi, oamenii care discrimineaza cred ca stiu totul despre cei vizati, avand impresia ca toti cei care apartin acelei clase sau grup sunt la fel.
Cei care cred ca stiu totul despre cei care intra in contact cu ei sunt insa deseori omisi de catre orice grup sau institutie sociala. Nu se poate spune ca discrimineaza pentru ca de multe ori nu sunt constienti de faptul ca nu cunosc cu adevarat acele persoane. Dar raman cu impresia ca le cunosc pentru ca intra in contact cu ele si au timp sa le observe, sa le studieze. Astfel ca unii pot considera ca stiu totul despre amicii lor, persoanele iubite, familie sau colegi pentru simplul fapt ca au avut timp sa ii studieze, nu pentru ca au si invatat ceva despre acele persoane din studiile lor. Studii care de cele mai multe ori nu sunt relevante pentru ca oamenii nu fac aceleasi lucruri mereu si pot ascunde unele caracteristici sau actiuni astfel incat sa le dezvaluie doar in anumite momente sau doar anumitor persoane. De asemenea oamenii pot trata acest aspect cu indiferenta sau superficialitate si astfel ajung sa vada doar lucruri pe care altii le dezvaluie la o prima privire, desi prin analiza atenta se pot observa lucruri ascunse sau mai putin evidente. Dar superficialitatea nu permite celui care observa sa observe mai mult decat suprafata obiectelor studiate, interiorul fiind de multe ori protejat si implicit, necunoscut.
Toata lumea poate crede ca stie totul despre o persoana care participa in aceleasi activitati sociale, se exprima folosind acelasi vocabular ca si restul, are un aspect asemanator cu al celorlalti si in esenta, pare la fel ca altii. Asa se poate ajunge la relatii - chiar si la distanta - intre doi oameni care doar au impresia ca se cunosc. Si poate ca uneori, in timp chiar ajung sa se cunoasca. Iar daca ceea ce observau la celalalt este totusi parte din personalitatea lui, vor pastra acea relatie fericiti, indiferent ca este vorba de o iubire intensa pornita la prima vedere sau o simpla amicitie legata prin corespondenta la distanta. Daca totusi ceea ce observau la cealalalta persoana era doar in aparenta parte din personalitatea ei si personalitatea ei este de fapt alta, intervine dezamagirea. Si de multe ori, aceasta deceptie este data de ideea ca cealalalta persoana s-a schimbat, nicidecum ca persoana dezamagita nu a incercat indeajuns sa o cunoasca pe cea care a dezamagit-o. Astfel ca oamenii se considera victime. Si daca pentru discriminare exista pedepse, pentru astfel de situatii, care este pedeapsa?
Exista si situatia in care ceilalti se schimba, iar cel care ii cunoaste nu observa. Ramane cu impresia ca ii cunoaste tocmai pentru ca pana in acel moment s-au comportat intr-un anumit mod si au exprimat anumite sentimente si idei apreciate de el. Iar in momentul in care observa si el schimbarea, intervine din nou dezamagirea. De data aceasta, vina nu mai este insa doar a celui care crede ca cunoaste persoana care se schimba. De multe ori oamenii se schimba, dar chiar daca nu mai au aceleasi idei cu restul, nu incearca sa renunte la ei sau macar sa ii anunte, ci continua sa relationeze cu ei intr-un fel care ii prejudiciaza pe acestia in cele din urma, fie si prin simpla deceptie. Dar indiferent de postura lor, nici cei care cred ca ii cunosc pe altii sau ii discrimineaza, nici cei care ii dezamagesc pe cei care ii cunosteau nu se scuza si nu incearca sa repare prejudiciul intotdeauna.
Asadar, data viitoare cand ne mai gandim ca stim totul despre cineva, sa ne intrebam cu totii ce stim cu adevarat si ce credem ca stim. Sau ce credeam ca stim. Sa ne intrebam daca cei pe care ii discriminam chiar sunt vinovati de imaginea care li se atribuie. Sa ne intrebam de ce am dat altora impresia ca am fi cumva cand de fapt, suntem altfel. Sa ne intrebam cum ii putem iubi pe cei pe care nu ii cunoastem cu adevarat. Sau cum ne pot iubi ei, daca nu ne cunosc. Cu siguranta, raspunsurile ne vor pune mult timp pe ganduri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu