vineri, 11 ianuarie 2013

Despre Oameni

„Ignoranta naste monstri.” Si nu este doar un simplu citat, ci adevarul. Oamenii din Romania s-au obisnuit de mult sa fie in afara tiparelor civilizatiei. In primii ani de dupa Hristos, romanii au abandonat Dacia pentru ca se afla la marginea imperiului si astfel devenise o corvoada. Apoi, pe la 1300, vest-europenii sarbatoreau cate o suta, doua sau chiar trei sute de ani de la fondarea primelor universitati in vreme ce romanii se bateau cu pietre la Posada (in Romania, primele institutii de invatamant superior au aparut abia in secolul al XVI-lea). In secolul al XVII-lea, Oltenia intra sub stapanirea imperiului habsburgic, sub care a ramas doar 20 ani, cand austriecii au realizat ca este imposibila coabitarea. Iar astazi ne aflam la marginea Uniunii Europene (atat la propriu, cat si la figurat).
In primul rand... avem problema mass-mediei. Mass-media timpurilor moderne s-a indepartat total de la scopul intial – acela de a informa lumea. A devenit cel mai dur critic, cel mai important formator de opinii si – regretabil – una dintre principalele surse de educatie pentru oameni. Astfel, oamenii care se uita la televizor ajung sa se certe efectiv pe temele prezentate si dezbatute. Asta in timp ce aceia care apar in emisiuni sunt cei mai aprigi dusmani in fata camerelor si cei mai buni prieteni in spatele lor. Insa pentru spectacol, ce nu face omul...
In al doilea rand, avem tot problema mass-mediei, dar raportata la cei care sunt dependenti de ea. Astfel, unii oameni petrec jumatati de zile in fata televizorului ori cu ziarul in fata si celelalte jumatati de zile pe la colturi, discutand despre informatiile din ziare sau emisiuni. Si nu ar fi atat de grav daca ar discuta despre politica, horoscop, pseudo-vedete si divorturile, casatoriile, logodnele si afacerile lor. Insa ceea ce este cu adevarat grav este ca oamenii au inceput sa devina violenti, sa se urasca... De la protestele din strada izbucnite la indemnele politicienilor pana la huiduielile de la nunti si chiar inmormantari, romanii s-au lasat influentati de catre mass-media si mogulii-papusari care o instrumenteaza.
Atunci cand cineva se plange de situatiile din Romania, este trimis sa isi aleaga alta tara in care sa locuiasca. Cand cineva face ceva, este prea putin pe langa cat pot strica ceilalti. Iar cei care nu se regasesc in aceste doua cateogorii se regasesc in cea de-a treia, a celor multi si ignoranti, care fie se multumesc sa traiasca asa cum pot, fie se simt chiar bine in ignoranta lor si o considera absolut corecta. Din nou, nu ar fi grav daca generatiile viitoare, copiii de astazi, nu ar prelua aceste tipare... insa aceasta este educatia pe care o primesc ei de la noi.
Exista oameni in aceasta tara care cred ca le stiu pe toate. Nu doar cei care apar la televizor sau pe internet spunand verzi si uscate despre altii, dar ignorand propriile defecte, ci si cei ca mine si ca voi, care ii arata cu degetul pe altii fara sa constientizeze (sau sa admita, in caz ca realizeaza) propriile defecte. Astfel, ne trezim ca suntem oameni „superiori”, care habar nu au cine si cum suntem ori ce probleme avem, dar isi permit sa ne dea sfaturi ori sa ne critice. Si desi se spune sa nu judecam cartile dupa coperti, facem asta in mod constant, fara remuscari.
Un alt gen de oameni superiori se gaseste printre cei care se plimba zi de zi prin teritoriu. Cel mai bun exemplu: domnisoarele pe care le gasiti in fiecare zi in mall-uri. Se suie in tramvai (de cele mai multe ori fara a plati contravaloarea calatoriei), coboara la usa mall-ului si dupa ce intra pe acea usa, se transforma radical – isi iau mersul de felina pe tocuri, o privire plina de aroganta si dispret fata de orice fiinta inferioara lor, isi aplica o tona de machiaj (eventual din mers, ca poate se grabesc), isi agata poseta la cot, isi tin telefonul de ultima generatie in mana (poate si aparatul foto, daca il au la ele) ori tableta si se opresc la prima cafenea de fite pe care o gasesc in raza vizuala, unde lancezesc cu o cafea si toate obiectele de valoare pe masa, asteptand sa fie observate de cine stie care Fat-Frumos. Desigur, imaginea aceasta este valabila si pentru domni, cu exceptia ca dumnealor nu isi aplica machiaj, ci mai degraba steroizi si in loc sa circule cu tramvaiul, circula cu masinile in ale caror rezervoare pun benzina cu cate 10-15 lei si in mare parte acele masini sunt poate mai scumpe si mai luxoase chiar decat casele in care proprietarii locuiesc (asta in caz ca le apartin, pentru ca de cele mai multe ori sunt imprumutate ori poate chiar furate), asteptand sa plimbe acasa domnisoarele dornice de aventuri. Evident, toate aceste caractere influenteaza copiii, despre care nu se stie de ce au acces in mall-uri. Cu siguranta nu au ce exemple bune sa vada, pentru ca cei mai multi afiseaza acelasi comportament ca si cei mentionati, cu exceptia ca pentru minori, consumul de alcool si tutun este interzis, dar extrem de practicat. Din nou, o foarte buna educatie oferita generatiilor viitoare. Mai ales pentru sanatatea lor...
Sper ca cei care au avut rabdarea ori curiozitatea sa citeasca aceste randuri sa fi inteles macar partial ceea ce am vrut sa transmit: aceste atitudini sunt total nocive si trebuie reduse cat mai mult. Mesajul nu este ca ar trebui sa radem si sa criticam, ci ar trebui sa combatem si sa neutralizam. Daca am reusi sa dam altora exemple si alternative, poate ca lumea ar deveni un loc mai bun. Dar pana atunci trebuie sa invatam sa avem ambitia de a fi mai buni si sa nu renuntam la primul obstacol intalnit...

12 comentarii:

  1. Dumnezeu este un bun ascultător…noi ar trebui să devenim vorbitori mai buni...

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi suntem romani ! :))
    mi-a placut ce ai zis despre domnisoare... eu cand le vad pe fitoasele alea care vin in cafenele cu tableta imi vine sa le injur. Nu inteleg de ce fac asta... adica stai acasa pe tableta, dar nu ..trebuie sa o arati lumii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai... mai nou, suntem o tara de afaceristi care au nevoi complexe de comunicare si astfel cumpara aparatura mai inteligenta decat ei insisi :))

      Ștergere
  3. Si din pacate, lumea nu isi da seama cat este de manipulata prin intermediul mass-media, iar ei devin exact asa cum li se arata sau spune. Unii chiar sunt orbi.. :|

    Cat despre acele fete sau baieti.. se pare ca unii asta cauta, atentie. A fi observati de ceilalti, asta ii face sa se simta "cineva", dar se inseala amarnic.

    La educatie trebuie lucrat! Altfel, nu pot sa imi explic cum pot unii sa se transforme in niste fiinte lipsite de scrupule.

    Sper sa citeasca tot mai multi articolul tau si sa incerce sa isi deschida ochii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai... asa este la noi, daca unul vine si arunca bomba, zece o dau mai departe, zece il contrazic pe acela, iar restul stau si comenteaza pe margine...
      Da, exista o manie de a fi in centrul atentiei si de a se bucura de admiratia celorlalti, chiar daca asta presupune - de cele mai multe ori - ridicolul. Si asta este tot o problema de educatie, pentru ca acasa mereu li se spune copiiilor "nu tipa ca aud vecinii", "nu te imbraca asa pentru ca te vede lumea", "nu umbla cu x sau cu y pentru ca lumea are o parere proasta despre ei" etc.
      Nu stiu cati vor citi ori macar intelege textul, pentru ca astfel de lucruri au tendinta sa treaca neobservate ori sa starneasca ironia unora, provocand replici de genul "ai descoperit apa calda". In fine...

      Ștergere
  4. Ai descris atat de bine situatia din Romania. Mass-media intr-adevar de la un nivel jalnic la noi, incurajeaza prostia si pupincurismul.
    Sunt satula sa aud persoane care se plang si spun ca vor sa plece inafara, fara sa incerce mai intai sa faca ceva bun aici, in tara. Putini raman si chiar fac ceva, insa culmea, ajung sa fie ignorati de majoritatea populatiei, care e bombardata de idei tampite din partea mass-media.
    Si da, totul porneste de la copii, de la educatia pe care le-o dam. Chiar astazi am fost intr-un mall si observand oamenii ma gandeam cata falsitate, cat penibil exista. Iar copiii asimileaza toate astea nestiind ce e bine si ce e rau.
    Trist, dar putem sa incercam macar o parte din noi sa fim diferiti, sa-i influentam si pe cei apropiati. Poate incet, incet se ajunge undeva :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, ma bucur ca esti de acord. Ar trebui sa incercam, intr-adevar. Si daca incearca destui, sigur se va ajunge undeva.

      Ștergere