luni, 27 decembrie 2010

Uneori

Uneori ne surprindem vorbind cu noi insine. Si multi dintre voi vor spune acum „Eu fac asta tot timpul. Toata lumea face asta”. Asadar, e normal. Dar cati dintre voi s-au intrebat macar uneori care este adevaratul scop al acestor „discutii”?
Cu totii ne stim defectele, greselile... dar indicandu-le chiar ajuta? A spus cineva vreodata „ iata un defect al meu, ar fi bine sa il corectez acum” si chiar a facut asa? Cate lucruri se imbunatatesc cu adevarat cand incercam sa le corectam? Asta daca incercam cu adevarat. Exista vreo persoana care sa fi incercat si sa fi reusit sa schimbe ceva despre sine fara ajutorul nimanui? Desigur, schimbarile se intampla unei persoane, dar niciodata imediat si niciodata fara ca cineva sau ceva sa intervina.
Intotdeauna dureaza foarte mult chiar sa observi schimbarile. Si cand le observi, e prea tarziu, deja s-au produs. Asa ca ce sa faci in continuare? Sa vorbesti din nou cu tine insuti? Nu rezolva prea multe. Sa apelezi la altcineva? Ei bine, daca mai e cineva in jurul tau, intotdeauna se vor gandi la ei prima data. Asa ca daca te-ai schimbat, vor calcula cat de mult ii afecteaza asta si apoi iti vor spune cat de buna sau rea a fost acea schimbare. Daca nu a mai ramas nimeni langa tine inseamna ca e chiar rea si te-ai schimbat prea mult. Sau pur si simplu nu iti mai pasa de ceilalti. Ori i-ai respins, ori i-ai speriat fara sa vrei. Si in cazul asta, te intorci la tine insuti si incepi sa te intrebi ce s-a schimbat exact, de ce s-a schimbat, cum s-a schimbat, cand, unde si tot asa. Si uneori s-ar putea sa descoperi cateva raspunsuri, daca nu chiar toate.
Cum imbunatatesti lucrurile atunci cand ai nevoie? Cum repari ceva care te deranjeaza dar totusi ii lasa indiferenti pe altii? Nu poti intoarce timpul, oricat ti-ai dori. Si nu-i poti intoarce nici pe oameni. Multi dintre ei te parasesc fara sa se mai intoarca vreodata. Oamenii sunt egoisti, chiar daca se ascund sub o masca de asa-zis „altruism”. Deisgur, nu e un lucru rau sa fii altruist. Dar cand oamenii isi ajuta prietenii, familia, sau pe cei apropiati, de cele mai multe ori fac asta pentru a-i tine pe cie dragi aproape in continuare. Acum... despre cei care chiar ajuta, sa ajuti e bine. Dar cand nu reusim, ne invinovatim, in loc sa spunem ca „macar am incercat”. Ceilalti se supara si ei fara sa se gandeasca la intentiile noastre. Unii oameni doar ne vor pentru ca ii ajutam si totusi nu ne suparam. Asa ca poate data viitoare cand ne gandim la noi, vom incerca sa vedem daca suntem chiar atat de buni sau chiar atat de rai. Macar... uneori.

8 comentarii:

  1. We do this all the time, vorbim in gand cu constinta noastra, ii punem intrebari, iar ea ne da raspunsuri, sau ne pune pe ganduri cel putin. Si de cate ori nu am patit sa ne stricam legatura cu unii pentru ca s-au schimbat, sau sa se raceasca legaturile cu altii, pentru ca chiar noi ne-am schimbat. Lucrurile astea pur si simplu se intampla, nu le putem controla din pacate. Iar noi astia nascuti altruisti, ramanem totdeauna langa unii care se folosesc de noi, fiind constienti de asta, si totusi nu ne deranjeaza, pentru ca asa ne este firea. Aia bunii nu sunt apreciati, si sunt luati drept prosti. Si de cele mai multe ori faci bine, si primesti.. rau, si cu toate astea, tot nu ne invatam :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist, dar adevarat. Imi pare rau ca mereu se schimba numai ce nu trebuie. Sau ca nu putem schimba ce vrem, macar la noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi ne putem schimba daca vrem, in timp, dar degeaba daca nu suntem "compatibili" cu cei din jur. Degeaba esti tu bunul samaritean daca esti inconjurat de rechini. Ori ramai asa, ori devii unul din ei. Interesante optiuni nu ? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant dar faza e ca la fel ca in cazul pestilor, nu te poti naste peste sanitar si sa devii rapitor. Daca esti unul dintre cei care ajuta, cel mai probabil asa vei ramane. Iar ceilalti vor profita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Depinde acum si cat de drastica este schimbarea dorita. Daca te nasti bun, nu o sa poti face rau, daca te nasti pampalau, nu o sa poti fi dur, si tot asa, lista poate continua. Asa ti-e dat sa fi. Dar o schimbare minora nu e imposibila, asta daca vrei desigur. In legatura cu oamenii pe interes, ai putea lua atitudine macar, din nou, daca vrei. A lua atitudine nu mi se pare asa o schimbare drastica. Spunand pur si simplu un "Imi pare rau, nu pot sa te ajut" e mai mult o indiferenta, nu un rau facut. Oricum, normal ar fi ca orice sa fie reciproc. "Te ajut, ma ajuti".. nu doar "te ajut, nu ma ajuti"

    RăspundețiȘtergere
  6. Schimbarile fac parte din viata noastra... Oricum ai scris foarte bine si ai pus punctul pe "i". Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Schimbarile le faci ca trebuie(sunt necesare) sau doar sa incerci sa-ti depasesti limitele (dezvoltare, perfectiune). Este precum un examen de maturitate in care constiinta joaca rolul prim acela de a sti cine esti, ce vrei si undevrei sa ajungi. Celalti din jurul tau conteaza mai putin atata timp cat esti impartial si iti pastrezi coloana vertebrala.

    RăspundețiȘtergere