vineri, 18 octombrie 2013

Diferente Stereotipe

Oamenii se nasc egali, indiferent de rasa, sex, cetatenie si alte considerente etnice. Insa ei prefera sa se considere diferiti sau unici prin personalitate, caracteristici ori stil de viata. Cu toate acestea, multi dintre ei isi cauta sufletul pereche – acea persoana care sa le semene suficient incat sa ii inteleaga si sa ii accepte asa cum sunt.
Devenind constienti de sine si rationali, oamenii capata abilitatea de a lua decizii cu privire la stilul lor de viata si la ceea ce ii defineste ca persoane. Insa, in general, tiparul este acelasi: se nasc, primesc educatie, urmeaza o cariera, isi intemeieaza o familie, se retrag din activitate si in final, mor. Exista exceptii – aceia care din motive diverse fie nu primesc educatia necesara, fie nu aleg sa urmeze vreo cariera ori reusesc sa castige bani urmarindu-si pasiunile, fie aleg sa devina infractori ori criminali, fie refuza ori nu reusesc sa isi intemeieze o familie si asa mai departe – dar si aceste exceptii se aseamana, evident.
Unii oameni urmeaza tiparele si normele impuse de societate, iar altii refuza sa i se supuna. Rebeli sau anarhisti, filosofia lor este ca sistemul ii supune pe oameni si ii transforma in sclavi, in timp ce ei au impresia ca traiesc undeva la limita si pentru asta sunt urmariti si persecutati. Desigur, fiecare societate are legile ei si cei care nu se supun acestora sunt pasibili de actiuni punitive. Dar chiar si tiparele de nesupunere sunt asemanatoare, in ciuda ideii celor care le aplica de a fi situati in afara societatii si de a se diferentia de cei care o respecta orbeste, in masa.
Mai exact, unii oameni merg la scoli in timp ce altii se distreaza, lucreaza in timp ce altii fura, au grija de familia lor in timp ce altii ucid, se bucura de timpul liber in timp ce altii sunt in inchisori ori isi petrec ultimii ani in liniste in timp ce altii isi doresc sa fi facut alegeri mai bune in viata. Si de o parte, si de alta, exista aceleasi activitati – sub o forma sau alta – si aceleasi idei aplicate in diverse contexte.
Daca in privinta stilului de viata sunt usor de observat asemanarile si diferentele dintre oameni, in privinta personalitatii si caracteristicilor lor lucrurile stau diferit. Fiecare om isi formeaza persoana in functie de mediul in care traieste, educatia primita si persoanele cu care intra in contact. Insa indiferent de felul lor de a fi, exista circumstante in care oamenii pretind ca ar avea alte caracteristici sau abilitati decat cele reale – in momentul in care cunosc persoane noi, cand vor sa iasa dintr-o situatie stanjenitoare, intr-un interviu pentru un post sau intr-o situatie in care ar fi avantajati pretinzand acele lucruri.
De-a lungul istoriei, oamenii care au avut opinii diferite au fost cei care au ajutat lumea sa progreseze. Neintelesi la timpul lor, poate chiar persecutati si redusi violent la tacere, oamenii cu viziune erau marginalizati si considerati nedemni de atentie. Dar in timp lumea descoperea ca opiniile lor erau sustinute de argumente logice si situatii reale, astfel incat ideile lor deveneau unanim aprobate si adoptate. Insa greselile au fost aproape intotdeauna trecute cu vederea.
Daca oamenii ar fi invatat din greseli, cei mai multi dintre ei ar fi trebuit sa fie genii. Dar este intotdeauna mai simplu sa considere ca data viitoare se vor descurca mai bine, creandu-si iluzia ca problema, de fapt, nu exista. Minciuna nu se naste din ura de adevar, ci din iubirea de sine – oamenii se iubesc prea mult pentru a accepta adevarul sau pentru a se prezenta inferiori in fata celorlalti. Iar de cele mai multe ori, minciunile pe care aleg sa le spuna ii ajuta sa se identifice cu un tipar acceptabil ori sa empatizeze cu ceilalti.
Asadar, oamenii incearca sa isi creeze o imagine ideala, dar idealul este adesea acelasi pentru multi. Asta nu il face, totusi, cu nimic mai usor de atins. Si cu siguranta nu minciunile sunt cele care construiesc drumul pana la el, fiind cunoscuta fragilitatea lor. Insa chiar fara minciuni, oamenii impartasesc mai multe decat si-ar dori, fie insasi simpla lor conditie de oameni. In fond, ce sunt caracteristicile daca nu diferente stereotipe?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu