marți, 20 martie 2012

Optiuni

Viata pare atat de nedreapta majoritatii oamenilor, in special celor mai putin norocosi dintre ei. Si in vreme ce unii cred ca destinul si-l scrie fiecare cu mana lui, altii se considera pur si simplu ghinionisti sau chiar blestemati si asteapta ca totul sa decurga de la sine sau timpul sa le rezolve problemele. Fiecare incearca sa se descurce cum poate si sa treaca prin toate. Unii reusesc, altii nu. Cu totii trag concluzii, despre ei sau despre altii, judeca si critica, plang sau inteleg, uita sau iarta, condamna sau lauda...
Se spune ca nimic nu este imposibil, mai ales atunci cand iubesti. Dar de cele mai multe ori, totul pare imposibil, mai ales atunci cand sentimentele nu iti sunt impartasite. Atunci cand oamenii au optiuni, este foarte probabil ca, daca te situezi printre ele, sa fii pe la sfarsitul listei. Cei care sunt in varful ei au alte optiuni la randul lor, asa ca cel mai bine este sa te afli la mijloc. Dar pozitia pe care o ocupi nu depinde niciodata de tine, ci de persoana care alege. Si cu siguranta nu te poti plange ca nu ai fost ales, pentru ca ar fi extrem de injust sa impui cuiva o decizie. Dar este poate la fel de injust sa te vezi dat la o parte...
Ai intotdeauna optiunea de a fi pesimist sau optimist, de a planui totul si a obtine ce iti doresti sau de a nu planui nimic si a obtine macar ce poti, daca poti. Inca nu se poate decide daca optimismul este doar bravada celor mai fericiti care pot obtine tot ce doresc sau consolarea celor mai putin fericiti, care spera inca sa obtina tot ce doresc. Poate este o batjocura la adresa celor care isi plang soarta sau poate este un ajutor pentru cei care au nevoie de un impuls. Dar chiar si cel mai optimist om poate fi trantit la pamant de o serie de intamplari nefericite. Cu totii stiu ca optimismul, la fel ca si pesimismul, chiar daca are motivele lui, ramane o simpla suma de idei, iar viata nu se scrie conform planului, la fel cum nici oamenii nu se comporta conform asteptarilor.
Daca totul merge asa cum iti doresti, inseamna ca faci alegerile corecte. Insa atunci cand altii aleg in locul tau, se mai intampla sa nu fie alegerile pe care le-ai fi dorit. Prea multe astfel de alegeri te pot face sa cazi din inaltimile ametitoare ale optimismului si fericirii. Iar daca ai cazut, poti alege intre a te ridica si a ramane la pamant, plangand si regretand inaltimile in care te invarteai ametind. Poti alege intre a-i lasa pe altii sa te ridice sau a te ridica detestandu-i pe toti. Poti alege intre a continua drumul tau sau a te opri in acel punct, cercetand cum ai cazut, unde si de ce. Poti alege chiar intre a trai si a muri.
Optiuni exista intotdeauna si par nenumarate, fie ca sunt sau nu ale tale. Dar cine poate pastra echilibrul? Este imposibil sa multumesti pe toata lumea. Si totusi, se spune ca nimic nu este imposibil. Oare nu suna asta tot a egoism? A cruzime? Realitatea doare chiar si pentru cei mai lucizi oameni... pentru ca poti alege sa ignori tot ce te inconjoara, dar nu poti alege sa ignori tot ce te afecteaza. Si parca nici optiunile nu mai par atat de nenumarate uneori...

21 de comentarii:

  1. Imi place postarea <3 cred ca ti-am mai spus ca scrii frumos,nu?:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai spus că : „Si cu siguranta nu te poti plange ca nu ai fost ales, pentru ca ar fi extrem de injust sa impui cuiva o decizie.”

    Sunt de acord cu tine, dar, deși lumea zâmbește și înghite, o oarecare decizie, oricât de minusculă, ne dărâmă. Iar oamenii sunt egoiști, e absolut natural să ne treacă prin cap dorința impunerii unei decizii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este vesnicul conflict dintre ratiune si simtire... ratiunea care dicteaza si simtirea care ar vrea sa dicteze...

      Ștergere
    2. Ca și desele conflicte pe care le are inima cu creierul :)

      Ștergere
    3. Pai cam asta este, de fapt: creierul este ratiunea, inima este simtirea.

      Ștergere
    4. Depinde de situație :) când e nevoie, prefer să ascult inima și să ignor rațiunea, alteori, viceversa.

      Ștergere
    5. Pai, de exemplu, in situatia de mai sus, ce ai alege?

      Ștergere
    6. Rațiunea, cel mai probabil (dacă la comentariul meu te refereai).

      Ștergere
  3. " Realitatea doare chiar si pentru cei mai lucizi oameni... pentru ca poti alege sa ignori tot ce te inconjoara, dar nu poti alege sa ignori tot ce te afecteaza. "

    Love it. :]

    RăspundețiȘtergere
  4. Seconding ce s-a zis mai sus.Ultimul post.

    Also,
    "Daca totul merge asa cum iti doresti, inseamna ca faci alegerile corecte.' <-- lol Defineste corect,s'il te plait.
    "Este imposibil sa multumesti pe toata lumea. Si totusi, se spune ca nimic nu este imposibil." <-- asta e un adevarat semn de intrebare si m-a facut sa ma gandesc mult si greu:)). banuiesc ca ,completarea vine in genul Totul este posibil cu vointa concentrata. In schimb a face pe toti sa te placa e un lucru destul de vag,nespecific,fara te care foarte putini manifesta furtuni de vointa,daca se subintelege ca sa te placa in general,nu pe moment.
    Pe moment,citatul se aplica. Poti face oamenii sa te placa(in cazul general) .Simpatia,empatia,etc de obicei sunt la niveluri apropiate. Cred ca citatul original deci nu era "Totul e posibil" ci "Orice e posibil" pentru ca altfel se poate spune ca ai desfiintat (de ce nu?) un citat foarte important chiar.
    Sorry ca ma abat de la adevaratul subiect al postului dar am mai vorbit de optiuni si de izolari si metode optimiste si pesimiste de trai deja :]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai linistita, sunt niste erori care mi-au scapat. Corect era acolo cu un sens relativ, pentru ca fiecare are alta opinie despre ce este corect sau nu. Si intre tot si orice, nu e mare diferenta...

      Ștergere
    2. Pai asta ma ingrijora cel mai tare. Cat de departe merge diferenta intre 'tot' si 'orice' :/

      Ștergere
    3. Nu departe... sau asa cred eu, ce cred altii nu am de unde sa stiu. Mi s-a mai sugerat azi ca ar trebui sa intreb, deci probabil voi trece la postari mai interactive in care sa astept si niste raspunsuri.

      Ștergere
    4. E fun sa vezi pareri dar de la parere la raspuns stiu sigur ca-i drum lung:)) . Parerea mea...

      Ștergere
    5. Eh, omul e dator sa incerce. Drumul nu va fi neaparat al meu, ca eu am intrebari oricum, ceilalti ar trebui sa vina cu raspunsurile.

      Ștergere