luni, 10 octombrie 2011

Cu Totii Mergem In Iad


Se spune ca drumul spre Iad e pavat cu intentii bune. Si oamenii vor, cu totii, sa faca bine. Binele insa este relativ: ce e bine pentru unii poate fi rau pentru altii. Iar cei care vor sa faca bine nu vor sa faca bine numai pentru altii, ci si numai pentru propria persoana.
Exista oameni care ii ajuta pe ceilalti pentru simplul fapt ca se simt bine facand asta. La fel, exista oameni care ii ajuta pe altii sperand ca vor putea apela la ei cand au nevoie. Dar exista si o mica parte dintre oameni care ajuta pentru ca pot si pentru ca altii au nevoie de ei, chiar daca ei nu obtin nici un beneficiu din aceasta actiune.
Unii oameni incearca sa faca totul pe placul altora, astfel incat aceia sa ii placa implicit si pe ei. Altii incearca sa creeze o impresie buna tuturor, astfel incat lumea sa ii placa si sa fie populari. Unii vor sa faca totul bine pentru o singura, persoana, aceea pe care o iubesc.
Insa tot ceea ce oamenii fac bun sau bine poate avea repercursiuni negative. Fie ca ajuta pe cineva sa faca rau, fie ca ajuta cu interes, fie ca ajuta si apoi sunt uitati, fie ca fac totul pentru ceilalti, fie ca vor sa para altfel decat sunt, fie ca vor sa faca totul pentru persoana iubita, cu totii pot gresi. Tot binele poate degenera in rau, iar daca ceva poate merge rau, atunci cu siguranta aceea este directia pe care o va urma. Uneori, pot interveni prejudecatile sau zvonurile. Uneori, pot interveni alti oameni rau-intentionati. Sau poate pur si simplu cei care au fost beneficiari nu sunt recunoscatori, ci din contra, porniti impotriva celor care cred ca le-au facut doar bine. Si astfel oamenii cu intentii bune se trezesc victimele propriilor intentii: in vreme ce totul ar fi trebuit sa fie bine si toata lumea multumita, toti sunt nemultumiti si parca totul e mai rau decat era initial. Iar nemultumitii isi manifesta nemultumirea in diverse moduri: unii aleg ignoranta, uitand de ajutorul primit; altii acuza ca actiunile celor care au crezut ca ii ajuta au fost de natura sa inrauteasca lucrurile, iar cei care au crezut ca ii ajuta au fost rau-intentionati; altii aleg sa dispara din vietile celor care i-au ajutat fara un motiv aparent, dar si fara multumiri sau explicatii.
O fapta buna ar trebui intotdeauna sa dea un exemplu bun si sa aduca dupa ea alte fapte bune, atat din partea celui care o savarseste, cat si din partea celui care beneficiaza de ea. Dar aceste fapte bune nu sunt mereu ceea ce par, in functie de cei care observa sau sunt implicati. Iar rezultatele sunt pe masura opiniilor. Astfel se intampla ca raul sa fie privit ca ceva banal si simplu, pe cand binele, complicat si inutil. Iar Iadul nu ii asteapta doar pe cei care fac rau, ci si pe cei care fac bine si binele lor nu este recunoscut sau apreciat. Pentru ca nimic nu e mai rau decat sa faci bine si sa primesti rau, fara sa ceri macar ceva in schimb.

2 comentarii:

  1. Asta se intampla pentru ca lumea se concentreaza mai mult pe lucruri materiale si iubire superficiala in loc de spiritualitate si moralitate.
    Exista intr-adevar o distinctie intre bine si rau, care nu multi stiu s-o recunoasca si judeca dupa propriile opinii.
    Binele neapreciat se va intoarce cu adevarat in rau, persoanei care s-a uitat de sus la el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu cred ca se intoarce ceva cu adevarat vreodata. Poate doar oamenii isi urmaresc cu ambitie interesele. Iar atunci cand ai ambitie si esti determinat poti face orice, indiferent ca e bine sau rau. Cat despre diferenta, e o linie fina intre bine si rau, atat de fina incat pe alocuri se pierde in confuzie.

    RăspundețiȘtergere