joi, 16 iunie 2011

Personaje Abstracte

Tabloul abstract al lumii este conturat de personajele care il compun. Ele il picteaza in diverse forme si culori, dupa tipare si ideologii proprii, dar comune. Participarea lor este mai mult sau mai putin evidenta, insa consecintele sunt adesea ireversibile.
Personajele sunt obscure sau din contra, speciale. Se incadreaza in diverse categorii sau sunt absolut independente. Sunt benevole sau incalificabil de malitioase. Sunt indiferente sau sunt atente. Iubesc sau urasc. Plang sau rad. Actioneaza sau stationeaza. Clacheaza sau rezista. Accepta sau resping. Pedepsesc sau iarta. Se abtin sau cedeaza. Ispitesc sau previn tentatiile. Fac totul pentru altii sau fac totul pentru ei insisi.
Panza pe care picteaza personajele poate fi vasta, nelimitata sau poate fi minuscula. Unele nu obtin rezultatele dorite nici dupa mai multe incercari, altele se bucura de apreciere inainte de finalitate. Pot picta in instabilitate sau din contra, au nevoie de certitudine. Pot utiliza culori sau pot opta intre nonculori. Pot crea expresivitatea dintr-o singura culoare monotona sau pot dezola cel mai viu-colorat peisaj. Pot genera multa forma fara fond sau pot devasta aglomerarile, reducandu-le la pustiul stingheritor. Pot desena pe panza alba, imaculata sau pot acoperi vechile desene si schite cu unele noi. Pot crea tablouri care sa le includa doar pe ele sau pot crea tablouri mari, care includ si alte personaje.
Personajele isi doresc recunoastere pentru creatia lor sau din contra, vor sa ramana anonime. Pot fi apreciate in timpul vietii sau de catre posterioritate. Iar daca tabloul lor se schimba si nu il mai recunosc, devin anxioase. Vor sa afle cine le-a modificat creatia, planul, scopul. Vor sa cunoasca finalul inainte de a se produce. Iar daca nu pot afla, vor crea teorii conspirationiste care sa le ofere o explicatie satisfacatoare.
Daca alte personaje nu le mai accepta sau chiar ele simt nevoia de schimbare, nu vor ezita sa isi remodeleze imaginea. Retusurile nu vor fi doar de natura estetica, ci si expresiva. Vor abuza de imagine pentru a se defini in ochii celorlalte personaje si vor caracteriza sau judeca alte personaje prin prisma aspectului.
Deseori reprezentarile vor fi vagi, dar exhaustive si monolitice. Ambiguitatea consta in imprevizibil, liberul arbitru si participarea externa. Desi par distincte, tablourile sunt similare pentru ca au legatura cu propriul ego mai mult decat orice. Si toate aceste tablouri individuale compun generalitatea tabloului global al lumii. Insa detaliile sunt excesive, insignifiante, inutile si imperceptibile majoritatii datorita indiferentei, stereotipurilor si preconceptiilor.

5 comentarii:

  1. Aceste personaje,prin natura lor,dau tonul culorilor din tablou.Un personaj poate folosi o anumita culoare si sa o imprastie si pe alte panze ale altora din dorinta de a invada intreg tabloul cu ceva si a inlatura detaliile.Se creaza un substrat al indiferentei sau al uniunii participand toate personajele la expozitia organizata in cinstea lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, dar nu toti isi doresc sa lase urme... sau poate pur si simplu asteapta ca altii sa picteze in locul lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. heii..intra pe blogul meu si participa si tu la joc:)

    RăspundețiȘtergere