marți, 13 septembrie 2011

Cum S-a Golit Paharul

Din nou, paharul pe jumatate plin... sau gol. Din multitudinea de idei pe care le poate genera aceasta imagine, se alege cea mai rara sau cea mai putin probabila: partea plina a paharului. Asta presupune optimism. De ce? Pentru ca daca vezi partea plina a paharului, inseama ca exista ceva la care inca mai poti spera, mai poti visa sau mai poti ajunge.
Dar daca paharul ar fi plin cu o substanta nociva? Asta ar insemna pesimism? Da, cine isi doreste sa bea dintr-un pahar cu otrava? Dar daca nu isi doreste pentru sine? Din nou, optimism, inseamna ca substanta ii este utila. Dar daca ii este utila, inseamna ca acea persoana vrea sa faca rau cuiva... si iar se ajunge la pesimism. Pentru ca se va sfarsi rau pentru cel care consuma substanta respectiva. Asta inseamna si ca esti optimist daca observi ca paharul totusi nu e plin cu acea otrava. Cu cat mai plin paharul, cu atat mai mult rau produce. Cu cat mai gol, cu atat mai putin... Asadar, poate fi gresit sa te consideri optimist daca vezi partea plina a paharului. Si poate fi gresit sa te consideri pesimist daca vezi partea goala. Depinde de continut.
Continutul paharului poate fi subapreciat sau exagerat... poate dezamagi sau poate intrece orice asteptare... poate fi insuficient sau poate fi in exces... poate stinge setea sau poate stinge viata... se poate varsa sau se poate acumula... poate fi versatil sau static... poate exista sau poate nu exista. Oamenii ii confera existenta, scopul, calitatile, cantitatea si statutul. Si tot oamenii i le pot revoca. Astfel ca nu stii niciodata daca un pahar jumatate plin sau jumatate gol este sau nu util.
 Vazand acel pahar, te poti intreba cine l-a golit. Sau cine l-a umplut. Iar daca a fost plin, l-a golit cineva? Poate a stat atat de mult, incat s-a evaporat continutul. Sau din contra, poate fiecare a luat cate o sorbitura din el si daca nu te grabesti, nu vei mai avea ce sa sorbi. Si daca paharul a fost gol, oare chiar l-a umplut cineva? Sau doar s-a acumulat ceva in el? Ceva ce poate era inutil altora... sau din contra, poate ceva pentru care cineva a asteptat un timp indelungat sa se acumuleze. Si atunci, cine iti da dreptul sa iei acel pahar? Dar daca nu il iei, pierzi o ocazie pe care nu o vei mai reintalni. Iar daca paharul iti apartine, inseamna ca stii toate raspunsurile. Dar stii oare vreodata, cu adevarat, cum s-a golit paharul?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu