luni, 12 septembrie 2011

Aparenta vs. Esenta

Privind un pahar pe jumatate plin, fiecare om observa ceva diferit. Unul poate observa ca paharul este jumatate plin, altul ca paharul este jumatate gol, altul poate observa continutul, altul ca cineva a golit o parte din continut. Cineva se poate gandi ca paharul este prea mare si ca nu a existat destul lichid sa il umpla, altcineva se poate gandi ca cel care a umplut paharul a fost prea comod ca sa caute un pahar pe masura continutului. Si fiecare poate deriva o multitudine de idei, nu numai in cazul unui pahar, ci si in cazul oamenilor, animalelor, obiectelor, evenimentelor etc.
Observand totul, se poate crede ca ceea ce apare in fata ochilor este evident adevarat. Un om imbracat prost da impresia ca nu are bani, desi in realitate se poate imbraca prost tocmai pentru ca are bani si vrea sa ii economiseasca pentru ce conteaza cu adevarat. Un om care  zambeste lasa impresia ca ar fi fericit, desi in realitate poate zambi tocmai pentru a nu-si arata tristetea si durerile. Un om care se poarta frumos poate crea impresia ca este un om bun care vrea sa faca bine, desi in realitate se poate purta frumos pentru ca are interese ascunse pe care le urmareste cu orice pret. Un om care isi declara iubirea poate genera impresia ca el chiar iubeste, desi in realitate el poate „iubi” mai multe persoane in acelasi timp. Un om inconjurat de multe persoane pare sa aiba multi prieteni, desi in realitate poate el se simte singur tocmai pentru ca stie ca acei oameni nu ii sunt prieteni si doar se folosesc de el.
De prea multe ori oamenii nu inteleg adevarul, refuza sa il observe sau sa il analizeze. Se incurca in detalii, se lovesc de imagini, vorbe sau fapte si nu mai cauta dincolo de ele. Preiau totul asa cum pare, iar ceea ce este aparent evident este considerat adevar de baza in orice caz, situatie, problema... uita sa caute esenta oamenilor sau a evenimentelor, cauzele pentru care toate si toti par intr-un fel anume, desi poate nu sunt astfel. Intre aparenta si esenta exista un conflict permanent in care castiga de cele mai multe ori amandoua. Pentru ca aparenta ii pacaleste pe oameni sa creada ca este esenta, in vreme ce esenta ii pacaleste ca aparenta i-a tradat. Adevarul este ca oamenii se tradeaza singuri, iar in viata nu te inseala doar privirea. Si cum poti crede ca ceea ce vezi nu este adevarat si exista adevar dincolo de ceea ce vezi?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu