joi, 18 august 2011

Prietenii Virtuale

De cativa ani a aparut ideea de retele de socializare: hi5, Myspace, Netlog, Tagged, Facebook, Twitter etc. Toate aveau scopul de a aduce utilizatorului popularitate si prieteni in mediul virtual, eliminand astfel barierele etnice, spatiale, sociale sau de alta natura. Oricine putea fi „prieten” cu oricine, oricine putea socializa cu ceilalti si tot asa.
In ultima vreme insa, scopul initial al retelelor de socializare a fost uitat. La inceput, utilizatorii isi construiau identitati false care sa fie mai „placute” pentru altii. Apoi a urmat imbunatatirea propriei imagini dupa diversele trenduri (emo, funky, scene, gore etc). Succesoare a fost sinceritatea „absoluta”, moment in care toata lumea adauga poze cu imaginea lor reala, dar putin „prelucrata”. In vreme ce unele dintre aceste tendinte s-au pastrat, utilizatorii nu se mai imprietenesc virtual, ci doar arata cat de mult plac („like”) alti utilizatori, imaginile lor, cuvintele lor, gandurile lor si asa mai departe. Preiau continut de pe internet si il expun fie ca proprie creatie, fie ca divertisment gratuit menit sa atraga atat curiosii, cat si noi utilizatori care sa largeasca grupurile de fani. Pentru ca in cel mai bun caz, pe internet nu se leaga prietenii, ci un gen de fan-cluburi in care toata lumea place pe toata lumea. Iar daca nu ai o imagine virtuala pe care sa o placa ceilalti, esti ca si inexistent.
Un alt scop al retelelor de socializare, pe langa legarea de prietenii virtuale, era comunicarea cu acestia. La inceput, prin mesageria electronica. Dar aceasta comunicare a degenerat in comentarii publice pe care in ciuda faptului ca le pot vizualiza toti utilizatorii, autorii nu se sfiesc sa le posteze. Iar cei care le citesc le „plac” in ciuda faptului ca de cele mai multe ori contin un limbaj licentios sau degradant. Si toate aceste lucruri au priza la publicul larg.
Toata lumea dezvolta discutii in contradictoriu sau cu caracter injurios, par amuzante sau chiar utile. Toata lumea admira poze nud sau cu caracter pornografic. Toata lumea felicita comportamente degenerate si vicioase. Toata lumea ignora etica si bunul-simt. Toata lumea considera lucrurile anormale ca fiind banale. Toata lumea procedeaza cum vrea, ignorand atat regulile scrise, cat si cele nescrise.
Ceea ce nu fac multi, poate chiar nici unul dintre utilizatorii site-urilor de socializare este sa socializeze cu adevarat. Nimeni nu se imprieteneste cu cineva virtual si apoi devin cei mai buni prieteni si in realitate. Nimeni nu gaseste persoane 100% sincere in mediul virtual si apoi le regaseste si in viata reala asa cum se astepta. Si nimeni nu poate avea incredere in oamenii pe care ii cunoaste in mediul virtual.

27 de comentarii:

  1. Cred ca oamenii care nu socializeaza pe acele site-uri, chiar nu le pasa de asta. Isi fac cont sa fie acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmm:-?...adevarat ce spui tu aici, Tibi
    Din pacate persoanele de pe aceste site-uri promoveaza doar aceste lucruri imorale, murdare...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai daca asa fac toti, e simplu sa urmezi majoritatea, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da! E simplu sa urmezi majoritatea...dar mai bine nu!..Parerea mea...mie nu imi place sa-mi vand identitatea pe genul acesta de site-uri..

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta postarea si ai mare dreptate :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Adica sa afisez informatii despre mine poze cu mine si sa sfarsesc prin a fi vanata de tot felul de psihopati..nu..nu am nevoie de acest lucru!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Nikki: multumesc, ma bucur ca iti place >:D<

    @Adelina.: tu esti fata, poate si de aceea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Exact! Riscul e si mai mare, Tibi!:)..De aceea stau linistita stind ca sunt lipsita de aceasta nebuna lume virtuala.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu e intotdeauna nebuna :)) Dar din punctul asta de vedere, ai dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru ca mi-ai dat dreptate;))..da..poate e putin ciudat, dar..imi place sa multumesc pentru orice:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt privita ca o ciudata din aceasta cauza..pentru ca multumesc pentru orice..in fine..nu am pretentii sa fiu inteleasa de aceasta lume..

    RăspundețiȘtergere
  12. Poate ar trebui sa ai grija la cine te priveste, atunci... mie nu mi se pare ceva rau.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da..stiu acest lucru..trebuie sa fiu atenta!
    Ma bucur ca esti de aceeasi parere, Tibi!:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Intradevar scopul acestor site-uri de socializare a fost degradat de utilizatorii maniaci si obsedati de ideea de a fi in pas cu lumea.Recunosc..am cont de facebook dar il utilizez strict pentru jocuri si socializare.Sunt precauta in privinta acceptarii cererilor unor persoane care imi par dubioase sau nu au poza de profil [cele care nu-mi inspira incredere].Am destule informatii de profil dar am restrictie si ma protejeaza.Insa nu poti stii niciodata peste cine dai.In orice caz sunt de acord cu absolut tot ce ai scris aici. :* si imi place si exprimarea.:d

    RăspundețiȘtergere
  15. Dana, nu era nimic de recunoscut in faptul ca ai cont de Facebook :)) Multumesc pentru aprecieri, draguta ca intotdeauna >:D<

    RăspundețiȘtergere
  16. Abordand acest subiect m-am simtit ,,cu musca pe caciula" cum se zice :)) asa ca am decis sa marturisesc :d
    iar pentru aprecieri..le meriti din plin! :* [talentul se cunoaste :d ]

    RăspundețiȘtergere
  17. De parca ai fi comis vre-o crima :)) care talent? :o

    RăspundețiȘtergere
  18. vreo* Tibi ;))
    Talentul tau :> trebuie recunoscut :d [cu toate ca odata mi-ai marturisit ca l-ai furat de la mne dar eu tot cred ca ai ceva :"> ].

    RăspundețiȘtergere
  19. Daa, daaa... eu si talentul... cum sa nu...

    RăspundețiȘtergere