Schimbarile apar in viata fie ca vrem sau nu. In vreme ce nu toate schimbarile ne multumesc, au in comun faptul ca se intampla indiferent de ceea ce ne dorim noi. Atunci cand ne mutam, de exemplu, poate am fi vrut ca in loc sa ne mutam intr-o casa noua, sa ne mutam intr-o alta tara. Insa am ramas in aceeasi tara din cauza celor din jurul nostru fara care nu am putea fi la fel de fericiti.
Pentru multi, „schimbare” poate insemna si simplul fapt ca poarta alte haine... cand le imbraca in locul celor cu care erau deja imbracati, „se schimba”. Pentru altii, „schimbare” este ceva imposibil, pentru ca ei au o imagine bine definita despre cum sunt lucrurile si cum s-ar putea modifica, iar daca nu se intampla asa cum considera ei, totul este la fel si nu s-a schimbat nimic, iar viata lor este la fel de monotona si imposibil de schimbat.
Schimbarile apar in viata fara vreo interventie anume din partea persoanei respective sau din contra, tocmai prin voia ei. Viata cuiva se poate schimba in momentul in care iesind din scara blocului merge in stanga si nu in dreapta, cum mergea de obicei. E atat de usor.
Insa nu toti gasesc vointa aceasta de a schimba ceva, fie pentru ca nu stiu cum sa caute sau unde, fie pentru ca nici macar nu cauta. Unii i-ar invinovati pentru ca se complac in propria situatie si se prefac victime, altii i-ar felicita pentru puterea de a trece peste toate.
In incercarile unora de a schimba ceva in jurul lor, lipseste factorul primar: propria lor persoana. Se spune ca atunci cand vrei sa ii schimbi pe ceilalti, trebuie sa incepi cu tine. Insa ei uita asta din diverse motive. Poate li se pare ca altii sunt vinovati pentru situatia care ii nemultumeste pe ei. Poate li se pare ca ei nu se pot schimba fara ajutorul celorlalti.
Fiecare poate pleca de la premisa ca nu el greseste si atunci trebuie sa ii inlocuiasca pe cei din jur. Dar daca cei cu care ii va inlocui sunt asemanatori cu cei dintai, nu rezolva nimic. Si ii va cauta pe cei asemanatori pentru ca fara sa isi dea seama, cauta aceleasi lucruri la ceilalti. Daca ar schimba ce doreste de la ceilalti, ar gasi alti oameni, poate mai buni, caz in care ar fi mai fericit, sau poate mai rai, caz care ar insemna ca nu erau ceilalti cei care greseau. La fel cum fiecare poate pleca de la premisa ca el greseste si asteapta ca ceilalti sa il ajute sa se schimbe. Unii vor veni si vor spune ca nu greseste; altii, din contra, ii vor da dreptate, dar nu vor putea spune unde greseste; altii pur si simplu se vor speria de faptul ca el se considera vinovat si il vor lasa asa cum este. Si va ramane cu el insusi, la fel de nemultumit de situatie. Asta presupune ca nici unii, nici altii nu au stiut sa caute exact ce ii nemultumeste si de ce. Cei care nu cauta se multumesc doar sa spuna ca viata lor ii nemultumeste si nu au cum sa o schimbe.
Oricare varianta ar fi corecta, adevarul este ca pana nu ia atitudine, nici un om nu poate face nimic ca sa isi schimbe propria conditie. Si atitudinea nu presupune doar sa ai curajul de a evidentia vina celor implicati, inclusiv vina ta daca exista, ci presupune si sa vrei sa schimbi ceva cu adevarat si sa faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru asta. Daca vrei, poti. Dar daca poti, vrei?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu