marți, 4 ianuarie 2011

Fericirea

De multe ori in viata ne intrebam ce ne face fericiti. Uneori sunt lucruri banale, alteori sunt lucruri care par imposibile.
Unii spun ca fericirea e compusa din bucurii marunte. Altii spun ca iubirea aduce fericire. Dar iubirea o poate distruge o data cu sfarsitul ei. Unii spun ca banii aduc fericirea. Majoritatea spun ca nu banii aduc fericirea. Pentru fiecare, fericirea e adusa de ceva, altceva pentru ca toti sunt diferiti.
Oamenii pretind ca sunt diferiti, insa cauta orice criteriu dupa care sa se asemene. Daca s-au nascut in aceeasi perioada, sunt aceeasi zodie si au caracteristici asemanatoare. Daca locuiesc in aceeasi zona, sunt vecini. Daca invata sau lucreaza in aceeasi institutie, sunt colegi. Daca traiesc in aceeasi tara, sunt concetateni. Si tot asa. Intotdeauna se bucura sa gaseasca ceva in comun cu ceilalti. Dar uneori sunt la fel de fericiti ca nu seamana cu altii pe care se grabesc sa ii judece de cele mai multe ori fara sa ii cunoasca.
Pentru unii oameni, e de ajuns sa ii priveasca pe cei din jur si sa fie fericiti. Se bucura odata cu ei, dar nu mereu sunt atenti la supararile lor. Dar se bucura cand cineva ii ajuta pe ei si sunt suparati. Pentru altii, nu e de ajuns sa ii priveasca pe cei din jur, ci sa le fie si alaturi. Sunt fericiti cand iubesc sau sunt iubiti... dar in aceeasi masura devastati cand cei dragi ii parasesc.
Intr-o mare masura, oamenii pierd fericirea la fel de repede pe cat o construiesc sau castiga. Uneori fericirea pare desprinsa dintr-un catalog cu obiecte de lux pe care desi nu si le permit, ravnesc la ele in secret. Rasfoiesc acel catalog degeaba, dar totusi il rasfoiesc. Cateodata ceea ce vrem nu e tocmai ceea ce ne trebuie. Asa ajung unii ca atunci cand obtin ceva din catalogul acela sa nu fie pe deplin multumiti si sa se gandeasca ca poate totusi voiau altceva. Multi nu stiu sa aprecieze ce au, in vreme ce altii ar da si ce nu au pentru a primi acele lucruri.
O persoana inteleapta mi-a spus ca fericirea e ceea ce isi doreste ea sa fie. Daca am gandi cu totii la fel mereu, probabil ca am avea puterea sa zambim si atunci cand noaptea pare cea mai intunecata, frigul cel mai rece si strada cea mai pustie. Dar nimic nu mai e asa cum trebuie...

2 comentarii:

  1. Dupa cum probabil stii, eu nu cred in zicale sau superstitii.
    Se spune ca "banii nu aduc fericirea" Este adevarat doar pe jumate. Banii iti aduc un anumit tip de fericire, dar nu si aceea emotionala. Banii nu iti ofera afectiune, banii nu te iubesc, ci doar iti ofera posibilitatea de a-ti procura lucrurile necesare sau mult dorite. Deci poti avea toti banii din lume, si sa nu fi neaparat fericit.
    Alta zicala ca "haina nu face pe om" Asta e total gresita.. Daca nu esti imbracat decent am zis, nu elegant, nu te baga nimeni in seama.
    Dar in fine, deviez de la subiect.
    "Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata, dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata" precum spune Tudor Chirila, dar putem fi mai pozitivi. Depinde de felul de gandire al fiecaruia, educatia primita, si de pretentii. Pe unii ii face fericiti si o raza de soare, pasari cantand, si orice alt lucru "banal" pentru unii, pe cand altii nu pot fi fericiti nici cu tot ce e mai bun pe lume, pentru ca nu stiu sa aprecieze. E o problema de atitudine. Oamenii simpli precum noi, sunt cei mai fericiti :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fericirea, iubirea, visele, gandurile... uneori totul pare doar o pagina dintr-o carte lipsita de sens si utilitate. Ca si cum ai rasfoi un catalog de obiecte de lux pe care stii ca nu ti le permiti, dar tanjesti secret dupa ele. Cateodata ceea ce vrem nu e ceea ce necesitam... si dupa cum ai spus, oamenii nu stiu sa aprecieze ce au.
    Eu ca om simplu nu sunt fericit. Nu stiu sa explic exact de ce. Poate nu am nimic sa ma bucure sau poate nu stiu sa ma bucur de ce am...

    RăspundețiȘtergere