joi, 5 septembrie 2013

Constructie

Era o zi normala pana cand lumea a luat-o razna un pic mai mult decat de obicei. Nimeni nu este nebun, ci doar traieste in alta realitate. Caci fiecare casa este acasa pana cand locuitorii ei o iau razna un pic mai mult decat de obicei. Fiindca asa cum iubirea are dozele ei de nebunie, si nebunia are dozele ei de ratiune. Iar optimismul functioneaza pana cand lucrurile merg un pic mai rau decat de obicei...
E nevoie de o idee care sa te determine pentru a incepe o activitate sau o noua zi, dar o idee nu va fi vreodata suficienta pentru a schimba lumea. Oamenii sunt diferiti si totusi asemanatori, la fel cum vietile lor se repeta dupa anumite tipare, chiar daca sunt unice prin caracter si amprenta. Planeta insasi se invarte in jurul propriei axe si in jurul Soarelui, astfel incat sa descrie aceleasi forme eliptice.
Calculand teorii si probabilitati, vei ajunge mereu la aceeasi concluzie: calculele sunt variabile pentru ca insasi constantele sunt variabile. Secunda aceasta nu va mai exista in secunda urmatoare si secunda care tocmai a trecut nu se va mai intoarce vreodata, iar punctul in care te aflai in spatiu va ramane in urma ta, deoarece totul in Univers se misca in sensuri si directii nebanuite. De aceea oamenii prefera sa calculeze in cuvinte...
Razboaiele se sfarsesc doar pentru a incepe altele si fiecare om e obligat sa le lupte pe ale lui. Cateodata te simti coplesit, iar expertiza ta e inutila in fata mecanizarii sistematizate a armatelor pe care trebuie sa le infrunti. Si cand ti se ofera pacea, trebuie sa fii nebun sa crezi ca cei care te-au atacat chiar pot trata cu tine. De aceea oamenii prefera sa se lupte prin cuvinte.
Fara pretexte si mutualitati, iubirea pare naturala si sincera. Insa nu de putine ori se dovedeste ca era mai bine fara ea decat cu ea. Pentru ca prin ea ajungi sa te blochezi in relatii fara iesire sau fara viitor, fara intimitate sau fara libertate, fara spatiu sau fara comunicare si asa mai departe. De aceea oamenii prefera sa isi exprime iubirea in cuvinte.
Acumuland cunostinte si experienta, poti avea impresia ca le stii pe toate. Incepi sa iti exprimi diverse opinii si sa dezaprobi tot ceea ce nu coincide cu realitatea ta si tocmai pentru ca nu iti pasa de ceea ce cred altii, tanjesti dupa aprobarile lor si te scot din sarite cei care te contrazic. Iar daca cineva te detesta, te bucuri ca ai ajuns pana acolo dorindu-le nu mai putin decat ce iti doresc ei tie. De aceea oamenii prefera sa isi dezvaluie caracterul prin cuvinte.
Intr-o zi te intorci acasa si descoperi ca lumea are alte activitati decat avea in mod curent. Unii se agita, altii privesc; unii se manifesteaza, altii comenteaza; unii se aduna, altii se despart; unii anihileaza, altii controleaza; unii agreseaza, altii protejeaza; unii se strang in turme pentru a rade de spiritul de turma al altora, iar altii se izoleaza in anonimat pentru a exprima noi ideologii. De aceea oamenii prefera sa actioneze in cuvinte.
Cand crezi ca ai scapat de nebunie, descoperi ca i-a cuprins deja si pe ai tai si desi ii iubesti, iti spui ca a venit timpul ca „acasa” sa fie doar casa ta. Si devii optimist la gandul ca vei avea, in sfarsit, libertatea pe care ti-o doresti, uitand de responsabilitatile pe care le presupune aceasta mutare. Atunci ajungi din nou in mijlocul multimii, in drum spre noul tau vis. De aceea oamenii prefera sa rezolve totul prin cuvinte.
Ti se pare ca nu are sens ce iti spun? Ca nu e constructiv? Ca nu are logica? Sau concluzie? Ei bine, tu esti constructia. „Tot ce-ti spun acum uita pana maine.”

10 comentarii:

  1. Mi-ai amintit de copilarie... ;)) Ma gandeam de mica la ideea asta de scurgere a timpului. Secunda de acum tocmai a trecut, apoi trece si urmatoarea si tot asa, iar fiecare secunda e unica si irepetabila - mi se parea fantastic.

    Oamenii prefera cuvintele, pentru ca sunt cea mai usoara forma de a rezolva ceva. Insa, nu cred ca doar prin cuvinte putem rezolva totul sau ca doar prin cuvinte reusim sa spunem totul, pentru a ne face intelesi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e chiar atat de fantastica trecerea timpului, asta daca nu cumva il faci sa treaca intr-un mod fantastic.
      Cat despre cuvinte, sunt intotdeauna cele mai la indemana.

      Ștergere
  2. Fiecare lucru scris de tine e foarte bine gandit si gasesc aici mult ADEVAR...

    "Intr-o zi te intorci acasa si descoperi ca lumea are alte activitati decat avea in mod curent. Unii se agita, altii privesc; unii se manifesteaza, altii comenteaza; unii se aduna, altii se despart; unii anihileaza, altii controleaza; unii agreseaza, altii protejeaza; unii se strang in turme pentru a rade de spiritul de turma al altora, iar altii se izoleaza in anonimat pentru a exprima noi ideologii. De aceea oamenii prefera sa actioneze in cuvinte."

    Mi-a atras atentia in mod deosebit si DA, asa este... daca nu ar exista cuvintele, cum ne-am putea intelege intre noi?
    Suntem dependenti de ele, dar putini recunoastem. :)

    O zi dulce, Tibi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru cuvintele de lauda :). Cat despre perspectiva ta, ai dreptate: fie ca ne place sau nu sa recunoastem, suntem dependenti de cuvinte si nu le putem evita nici macar daca nu le folosim noi.

      Ștergere
  3. Nu putem controla sau opri ireversibila scurgere a timpului, dar avem puterea de a controla cuvintele si ar trebui sa le utilizam responsabil, intrucat adesea ele pot rani mai mult decat ne putem noi imagina. Oamenii nu constientizeaza adevarata forta a cuvintelor...fie ea nimicitoare sau inaltatoare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca forta cuvintelor sta in slabiciunea sufletelor care le afla.

      Ștergere
    2. De acord. Dar consider ca sufletele slabe nu trebuie neglijate deoarece sunt adesea adapostite de oameni sensibili, de oameni frumosi.

      Ștergere
    3. Nu am spus asta. Din contra, sunt multi cei care efectiv le calca in picioare...

      Ștergere
    4. E bine de stiut ca mai sunt si oameni care le apreciaza.

      Ștergere