miercuri, 31 august 2011

Tendinte

In ultima vreme se relateaza curent subiecte oarecum negative iar tendinta generala este de inrautatire... se presupune ca ar trebui sa existe un echilibru, dar in acelasi timp sa se pastreze obiectivitatea. Obiectivitatea presupune impartialitatea si nedeformarea relatarii observatiilor, astfel ca daca observatorul observa lucruri negative, nu le poate relata ca fiind pozitive. Cu toate astea, nu se poate spune ca nu mai exista si bine in lumea aceasta. El exista, numai ca este greu de observat, de gasit, de promovat. De ce?
In mass-media se face in general propaganda si publicitate. Cine ofera mai mult primeste prima pagina, ora de audienta maxima si tot asa. Astfel, se ofera cititorului, privitorului, ascultatorului si in general audientei ceea ce doreste acea persoana sau acel grup de persoane. Iar atunci cand nu exista o persoana care sa ofere ceva pentru spatiul de emisie, se cauta subiecte cotidiene care sa atraga cat mai multa audienta. Si desi optiuni exista si sunt destule, audienta este captivata mereu de aceleasi subiecte: monden, violenta, pornografie si nuditate, propaganda si degradarea generala la care s-a ajuns nu doar in mass-media. Mai pe scurt, barfe, injurii, insulte, batai, sex, consum de diverse substante etc.
Astfel de subiecte au luat locul emisiunilor educative, cu sau despre oameni care chiar realizeaza ceva in viata si nu pentru ei insisi, ci pentru toata lumea. Au luat locul documentarelor care dezvaluiau istoria omenirii si a natiunilor in particular. Au luat locul reportajelor despre evenimente care promoveaza cultura si oamenii de cultura. Au luat locul relatarilor despre eroii anonimi care salveaza zi de zi pe cei in nevoie fara sa ceara ceva in schimb, nici macar faima pe care o pretind majoritatea. Au luat locul oamenilor obisnuiti, care fac totul pentru ei si cei din jurul lor si nu pretind alte beneficii decat multumirea personala pe care o obtin facand totul. Iar preferintele oamenilor s-au modificat in concordanta.
Pare inutil sa afli despre cineva care face ceva bine, atat timp cat nu exista altcineva care sa il critice sau altcineva care sa fie vatamat de acea actiune. Pare inutil sa afli despre istorie si oamenii ei cand traiesti in prezent cu atatia alti oameni care cred ei ca scriu istorie. Pare inutil sa promovezi ceva bun atat timp cat e atat de usor sa raspandesti barfe, secrete si atatea alte astfel de „informatii” relevante.
Desigur, clasificarea de negativ sau pozitiv este irelevanta si relativa, depinzand de cel care clasifica, deoarece intr-o lume in care majoritatea se comporta la fel, normal este ce face majoritatea, nu ceea ce ar trebui sa faca. Iar etica si alte domenii asemanatoare care defineau standardele de comportament si ceea ce ar trebui sa faca oamenii sunt inexistente in lumea contemporana. Oamenii care nu sunt de acord cu ceea ce se intampla in mod uzual sunt marginalizati si respinsi, iar ideile lor par absurde sau comice.
In acest mediu se invart cu totii, dar cei mai afectati sunt copiii. Nimeni nu se gandeste la educatia lor si ceea ce vor face in viitor. Observand realitatea din jurul lor, fie se refugiaza prea mult in lumea copilariei, fie din contra, se maturizeaza prea devreme si preiau obiceiurile si activitatile celor mari. Si ce poate fi mai rau decat niste copii care cresc inconjurati de rau?

4 comentarii:

  1. Nu ne-am nascut in locul si timpul potrivit. Eu unul nu mai suport ce vad in jurul meu. Incultii si tarfele au ajuns sa formeze majoritatea

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu mai suport, Tony, dar ce putem schimba? ne multumim cu noi, oamenii cat de cat "obisnuiti" si asta e...

    RăspundețiȘtergere
  3. Toata faza cu mass-media este un program bine pus la punct in ultimii ani. Nu mereu a fost asa.
    Incearca sa creeze "minti programate" asa cand Ei le arunca ceva, lumea s-o accepte cu bratele deschise, n-are importanta daca e bun sau rau.
    Dupa parerea mea multi oameni care ii vad zilnic si-au uitat umanitatea.
    Lumea este crescuta crezand ca 3 chestii sunt importante in viata: banii, faima si sexul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, tuturor le place sa induca psihoze in masa... iar populatia se conformeaza. Si da, valori morale si spirituale nu mai exista.

    RăspundețiȘtergere