miercuri, 31 august 2011

Real sau Virtual?

O alta tendinta a lumii contemporane este aceea de a inlesni totul, inclusiv comunicarea cu prietenii prin ajutorul Internetului, Internet care poate fi si util dar si nociv. Majoritatea oamenilor, in special tinerii, au devenit dependenti de Internet. Lucreaza pe Internet, fac cumparaturi pe Internet, afla informatii pe Internet, vand sau ofera produse si servicii pe Internet dar mai ales, comunica pe Internet cu alti oameni.
S-a eliminat nevoia de a mai vizita locuri reale pentru a le vedea sau pentru a desfasura unele activitati in spatiile respective. Exemple ar fi magazinele online care au luat locul spatiilor comerciale sau serviciile bancare online care au redus numarul persoanelor care folosesc ghiseele sucursalelor.
Asa s-au dezvoltat intregi industrii in sfera virtuala. Si nu doar comerciale. Una dintre cele mai mari, daca nu chiar cea mai mare, este industria serviciilor de socializare. Foarte multi oameni folosesc mesageria electronica si au cel putin un cont pe un site de socializare, acestea fiind principalele mijloace de a tine legatura cu cei pe care ii cunosc.
Astfel au aparut si prieteniile virtuale, legaturi create prin intermediul Internetului intre doua persoane care nu se cunosc propriu-zis si in cele mai multe cazuri nu se intalnesc si in viata reala. Insa nu numai prieteniile virtuale raman virtuale.
Din diverse motive, dar mai ales din comoditate, oameni care se cunosc in realitate ajung sa comunice numai prin Internet. Nu se mai intalnesc si nu mai au nevoie de alte mijloace de comunicare tocmai pentru ca Internetul faciliteaza asta. Astfel sunt constransi sa foloseasca Internetul pentru a-i contacta pe cunoscuti si pentru a intreprinde diverse activitati.
Se spune ca nu cunosti cu adevarat oamenii nici intr-o viata. Insa majoritatea par siguri ca stiu totul despre altii chiar daca i-au gasit intr-o pagina de internet sau intr-o casuta de mesagerie electronica. Se multumesc cu imagini si texte in locul realitatii si ajung sa creada ca au cunoscut o persoana reala intr-un mediu virtual. Dar cat de reala poate fi realitatea in mediile virtuale?

12 comentarii:

  1. Realitatea poate sa fie foarte reala intr-un mediu virtual. Depinde de fiecare cat lasa de descoperit...

    RăspundețiȘtergere
  2. Degeaba arati totul daca altii nu au incredere in tine. Asta daca ai tu primul destula incredere sa le arati...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu mai e internetul ce-a fost. S-a umplut de cocalari si tarfe proaste. Mi-e si scarba sa mai intru pe site-urile de socializare si chiar pe alte site-uri. Folosesc in principal ca sursa de downloadat chestii sau sa ma documentez. In rest mi s-a luat

    RăspundețiȘtergere
  4. Te cred... eu folosesc Internetul si am aceiasi prieteni de cand mi i-am facut :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Veti fi impresionati daca a-ti afla cine este cu adevarat fondatorul Facebook-ului si din ce familie provine.
    In plus cautati pe Youtube "Truth about Facebook" si veti afla niste chestii destul de interesant in mai putin de cateva minute.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer, astfel de detalii nu ma privesc. Am mai discutat cu cineva si nu sunt de acord cu teorii conspirationiste si astfel de idei. Personal mi se par aberatii, asa ca evit sa comentez. Daca tu sau altcineva are detalii, argumente si etc, e ok, nu va contrazic, dar pe mine nu vad cum ma afecteaza pentru ca nu inghit ce mi se toarna pe gat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. E ok, nimeni nu te obliga sa crezi.
    Nici eu nu cred orice, dar nu este de exclus, mai ales in vremurile noastre.
    E totusi fascinant si informativ, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fascinant, da... informativ, poate. Dar de asemenea, poate fi o alta psihoza indusa de catre cei care nu agreeaza astfel de servicii. Daca ar fi sa mergem pe fire de genul, nu ai mai avea incredere nici macar in parintii tai sau poate chiar in tine insuti. Poti "afla" ca cineva ti-a implantat un cip care la un moment dat te va forta sa faci ceva, iar acel cip nu poate fi descoperit. Ce faci atunci, te sinucizi ca sa nu faci ceea ce nu vrei sa faci? Nu cred ca va reusi nimeni vreodata sa controleze absolut toti oamenii. Oamenii au si au avut mereu dorinta de a fi liberi. Nu se va pierde atat de usor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Linia intre libertate si inchisoare este una foarte subtire in asa numitul "sistem democratic".
    Uitandu-ma in urma cu cativa ani eu realizez ca lumea era "perfecta" si cea mai rea parte e ca asa cum e acum nu este nimic in comparatie cu ce va fi.
    Si eu cred ca nu toti oamenii ar putea fi controlati, dar vorbeam despre masa.
    Iti respect idea oricum, Tibi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu ma refeream la libertatea democratiei. Nici la libertatea absoluta. Si nici nu cred ca va fi vreo alta lume candva. Lumea e asta in care traim si cu exceptia schimbarilor estetice, nu stiu ce alte schimbari s-ar putea produce...

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, internetul degradeaza intr-o anumita masura. Poate atunci cand te intalnesti cu cineva fata in fata te simti de parca te-a plesnit viata peste fata pentru ca vezi ca este fix opusul acelei persoane cu care ai conversat virtual doar. In majoritatea momentelor este un rezultat negativ, trust me.

    RăspundețiȘtergere