joi, 25 august 2011

Perfectiunea Imperfecta

Oamenii au tendinta sa se considere superiori tuturor lucrurilor si fiintelor. Aceasta tendinta ii face sa judece totul dupa aparente si mai ales, sa insulte lucrurile si fiintele care le par inferioare.
In vreme ce omul considera animalele ca fiind lipsite de gandire, animalele dezvolta adaposturi, strategii de vanatoare sau aparare si diverse alte activitati care nu sunt tocmai dezorganizate sau lipsite de inteligenta.
Apoi, omul cauta viata pe alte planete, dar in aceleasi conditii in care traieste si el. Se asteapta ca formele de viata din Univers sa functioneze dupa aceleasi principii dupa care functioneaza si cele de pe Pamant, iar tehnologia de pe Pamant sa poata detecta tehnologiile din Univers.
Dar cel mai grav este faptul ca omul se considera superior altor oameni. In vreme ce unii spun ca toti oamenii sunt egali, majoritatea cred ca fiecare om e diferit. Asta pare sa ii indreptateasca pe unii sa se considere cumva mai buni decat restul. Pentru ei, restul oamenilor sunt urati, prosti, inculti, ignoranti, plini de defecte. Insa nimeni nu se uita la propria persoana cand face astfel de afirmatii. Primul defect pe care l-ar vedea ar fi vanitatea... sau egoismul care ii ajuta sa se considere superiori. Apoi, ignoranta pe care o critica la ceilalti. Pentru ca nici ei nu se straduiesc prea mult sa ii cunoasca pe ceilalti.  Si cate alte defecte se ascund in fiecare dintre noi?
Cei care ii critica pe altii sunt de cele mai multe ori frustrati cu privire la propria persoana. Iar propria persoana devine astfel preocuparea lor majora, poate chiar unica. Si in vreme ce pot gasi sprijin in a-i critica pe cei cu defecte, nu vor gasi niciodata ceea ce gasesc subiectii lor: persoane care sa ii accepte asa cum sunt. Pentru ca in momentul in care subiectii se sfarsesc, grupul de „critici” ramane fara victime si incepe sa isi tinteasca proprii membri. Astfel, prietenii devin dusmani si puterile devin slabiciuni.
Oamenii obisnuiti, cu defecte si care nu se considera superiori reusesc sa gaseasca persoane care sa ii accepte asa cum sunt tocmai pentru ca si ei ii accepta pe altii asa cum sunt. Iar darul cel mai de pret pe care ti-l pot oferi ceilalti este prietenia sincera, pe viata. Si cine nu ar vrea sa petreaca o viata alaturi de un prieten de incredere?
Oamenii care se considera superiori isi petrec viata criticandu-i si incercand sa ii „imbunatateasca” pe ceilalti. Pot realiza intr-un final sau deloc ca tocmai asta i-a facut sa fie singuri tot timpul, de la bun inceput. Abia atunci vor afla cat de deplorabili sunt ei insisi, in lumile lor perfecte in care si invitati nu ar intra altii, stiind cu cine se intalnesc. Vor constata ca nu au pierdut numai prieteni, ci si timp, cea mai pretioasa resursa. Si cum poti recupera timpul pierdut, cu atat mai mult cu cat l-ai pierdut pierzandu-i si pe cei de langa tine?
Exista o vorba care spune ca nimic nu e perfect. Incercand sa gasesti perfectiunea, vei gasi multe lucruri si persoane, dar toate se vor dovedi a fi iluzii. Perfectiunea are si ea defectele ei: este inaccesibila, pretentioasa si relativa. Deci cum poti gasi perfectiunea cand ea insasi este imperfecta?

28 de comentarii:

  1. Se zice ca oamenii realizeaza cu adevarat cine le sta aproape doar cand lumea cade peste ei. Este trist sa stii ca nu-si pot da seama pur si simplu prin fapte sau uitandu-se in ochii lor, trebuie sa cada lumea ca sa-si dea seama.
    Eu sincer incerc sa "imbunatatesc" lumea, dar nu-i oblig sa ma asculte. Am anumite cunostinte care stiu ca sunt bune si stiu ca ar ajuta multa lume.
    Lumea e rea, dar daca tu ai cunostintele si nu le predai, esti mai rau decat ei.
    Frumoasa filozofie la sfarsit, love it !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai si eu incerc sa imbunatatesc lumea... dar de multe ori sunt vazut cu ochi rai sau ca avand intentii rele. Si degeaba avem si predam cunostinte daca nu avem cui... Multumesc pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, stai linistit ca daca am invatat eu ceva este ca niciodata nu incerci degeaba. Mereu vei indeplini ceva, chiar daca arata ca si cum ai dat gresi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, macar ii bucura pe altii ca esuezi :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu prea iti vine sa mai razi vazand ce te inconjoara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiu, dar pe mine ma amuza de multe ori oamenii din jurul meu. Vad ca unii nici nu stiu sa gandeasca, se contrazic singuri, cateodata si de 2-3 ori in aceeași propozitie :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai fac si eu asta din neatentie :)) dar cei care o fac sistematic o fac pentru ca au ajuns sa isi ia minciunile drept adevar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe oamenii aceia ii mai poti numi egoisti, plini de ei si extrem de sarcastici care doresc sa transforme ceva real in ceva inexistent si nu reusesc. Oamenii aia raman cu sechele pentru tot restul vietii lor mizerabile si da, raman singuri, ei impreuna cu jegu de sub unghii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa este, Nikki, dar vezi ca ei nu gandesc astfel.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dar si tu pe langa ei. Pentru ca ii pot atrage de partea lor si pe altii sau ii pot respinge pe cei care vor sa te cunoasca...

    RăspundețiȘtergere
  11. daca esti diferit fata de cineva ce se considera superior, perfect, esti ciudat. Ca in trendu' din ziua de azi, daca nu te imbraci sau nu fumezi sau nu faci anumite chestii esti un mare nimeni.
    mai bine sa fi perfect in imperfectiunea ta decat sa ajungi ca cei ce se cred deasupra.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, cam asa e. Intrebarea este daca poti rezista singur/a intr-o astfel de lume...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu e atat de mult o problema cine are incredere in tine... ci in cine poti avea TU incredere...

    RăspundețiȘtergere
  14. nu vei fi singur. vor fi si alti adepti ai gandurilor tale...nu trebuie neaparat sa-i cauti, uneori vin ei singuri din pura intamplare:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Adepti nu imi caut, nu vreau sa induc lumea in eroare. Singurul lucru pe care il mai caut sunt oamenii adevarati, de moda veche sau cum or mai fi ei clasificati...

    RăspundețiȘtergere
  16. cei care nu s-au inecat inca in lumea asta, inteleg.
    sunt un astfel de om, de cele mai multe ori in singuratatea mea ma simt ok

    RăspundețiȘtergere
  17. da, acum nici macar in asa zisii prieteni buni nu mai poti avea incredere. te cauta doar atunci cand au nevoie de ceva anume..

    RăspundețiȘtergere
  18. Poate si eu par fals, scriind numai despre altii, evit sa scriu despre mine. Dar cel mai mult detest falsitatea.

    RăspundețiȘtergere
  19. daca povestesti intamplarile altora din perspectiva ta nu inseamna ca esti fals.
    e foarte greu sa fi deschis intr-o lume a blogurile unde oamenii te percep in mii de feluri.

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, macar eu imi asum raspunderea pentru ce scriu :)

    RăspundețiȘtergere
  21. e perfect asa. si daca cineva ti-ar spune vreodata sa nu mai faci ceea ce ai inceput, si anume scrisul, sa nu-l asculti.

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu mi-a spus nimeni, din contra, eu am vrut sa il inchid :)) nu prea am cititori...

    RăspundețiȘtergere
  23. pai iti voi da eu niste ponturi pentru a avea mai multi :D

    RăspundețiȘtergere