miercuri, 24 august 2011

Oameni Obisnuiti

Se spune despre majoritatea oamenilor ca sunt normali, ca vietile lor sunt obisnuite iar caracteristicile lor sunt tipice. Aceste clasificari sunt date de societatile civile prin impartirea administrativ-teritoriala, formele de conducere ale unitatilor teritoriale, institutiile politice, sociologice, educationale sau publice, cultele religioase, cultura etnica si populara, alti oameni cu care indivizii interactioneaza si tot asa. Dar ce inseamna tipic, normal sau obisnuit?
De exemplu, un grup de oameni este considerat normal daca nu se diferentieaza in mod evident fata de alte grupuri. In acelasi timp, indivizii care apartin acelui grup se considera diferiti tocmai pentru ca nu ies in evidenta. In cadrul grupului, indivizii se simt normali, considerand atipice alte grupuri pe care le observa.
Un om se poate considera diferit, crezand ca are caracteristici care il deosebesc de majoritate. In acelasi timp, ceilalti ii pot identifica acele caracteristici speciale si le pot atribui unui grup de oameni pe care ei il considera obisnuit.
Un individ se poate considera normal observand ca grupul in care s-a integrat are aceleasi principii, ideologii si activitati ca si el. In acelasi timp, majoritatea care observa acel grup de oameni impreuna cu individul respectiv ii va considera neobisnuiti tocmai din cauza tiparelor de gandire si actiune pe care grupul si le-a insusit.
Asa pot fi considerati frumosi oameni care se simt urati si viceversa. Pot fi considerati bogati oameni care nu sunt mai instariti decat majoritatea. Pot fi considerati violenti cei care doar sunt frustrati, lasand o impresie gresita. Un om neobisnuit poate duce o viata obisnuita. Totul poate fi normal si in acelasi timp anormal.
Normalitatea se schimba cu fiecare moment ce trece, cu fiecare individ ce se hotaraste sa o redefineasca sau din contra, sa se distanteze de ea. Si ce este cu adevarat obisnuit in vietile oamenilor daca ei sunt cu totii diferiti?

14 comentarii:

  1. Oamenii obisnuiti sunt persoanele cele mai interesante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu consider ca informatia te diferentiaza de alti oameni. Cu cate stii mai multe cu atat vei fi vazut mai anormal de majoritate.
    Va veni o vreme cand oamenilor obisnuiti o sa le i se arate lucruri care ei credeau ca doar in fabule exista si vor innebuni, atunci ii vor chema pe cei care nu au innebunit anormali, doar pentru ca nu gandesc ca ei, pentru ca ei stiau deja dinainte ca asemenea lucruri sunt posibile si au ramas sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este, Nikki. Poti afla multe de la ei chiar daca nu par speciali. Trebuie doar sa ai rabdare si sa cauti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Crys, exista oameni si oameni. Poate unul ca mine nu stie tot ce stie un om in varsta. Cu ce il afecteaza asta pe el? De ce ar fi nebun? Iar eu de ce as innebuni afland ce stie el? Nu sunt de acord. Informatia inseamna putere. Lipsa ei te face naiv, in cel mai rau caz. Nebun... nu vad de ce.

    RăspundețiȘtergere
  5. In primul rand trebuie sa apreciem batranii si copiii. Le putem preda copiilor si putem invata de la batrani, dar eu nu vorbesc de simple informatii, ci de secrete nationale care nu se afla nicidecum daca nu cercetezi unde trebuie exact. Eu de informatiile acelea vorbesc ca si cum ar facea sa innebuneasca majoritatea oamenilor daca le-ar vedea puse in practica.
    Uite-te la stiri, deja multi, multi oameni sunt franti mintal din cauza unei crize bine organizata.
    Sunt de acord ca informatia inseamna putere, consider ca e cea mai buna arma, de asemenea.
    Si informatiile se catalogheaza in mai multe feluri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer, la noi nu stiu ce secrete s-ar putea afla... Poate unde e Elodia :)) sau cum sa fure toti romanii, nu doar cei care fac asta deja. In rest, cam toti au impresia ca le stiu pe toate si se pricep la ceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai secretele vin din America si Marea Britanie, acolo se concep.
    Faza cu Elodia e o prostie, facuta sa se umple astia de bani de la oameni saraci, sincer.
    Da, stiu ca toti cred ca le stiu pe toate si chiar acelor oameni le trebuie ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu, Crys, eu imi vad de treaba mea. Nu ma intereseaza nici de Romania, nici de America, nici de Anglia, nici de altii de pe globul asta. Crezi ca vre-unii dintre ei se gandesc la noi? nu se gandesc. Noi astia marunti ce treaba avem cu marile secrete?

    RăspundețiȘtergere
  9. Adevarat, nu se gandesc, dar mie imi place sa ma gandesc la toti, cat de posibil.
    Pai marile secrete ne influenteaza pe toti, asta e. Sunt si fascinante pe alt punct de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie teoriile astea conspirationiste mi se par niste aberatii la fel de mari ca si criza financiara sau Elodia. Vor unii sa faca bani din ele. Plus ca la oameni functioneaza foarte bine psihozele astea induse in masa. Daca merg acum la TVR si spun ca sunt profesor de renume rural si am descoperit ca Luna va cadea pe Pamant daca nu cumpara oamenii magneti sa o respinga, maine se va goli tot stocul de magneti al magazinelor. Pentru ca oamenii sunt naivi si cred toate gogosile astea care li se indeasa pe gat de catre aia putin mai inteligenti decat ei.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, sunt de acord cu tine, dar sunt mai multe teorii conspirationiste. Cea mai cunoscuta este "Illuminati" si da, asta e ceva pentru masa, sa creada lumea. Defapt aceasta secta este tot ca un voal pentru a ascunde adevarul.
    Sunt probe nediscutabile referitor la conspiratie.
    Nici eu nu credeam, dar daca cercetezi si iti pui anumite intrebari vei ajunge la niste concluzii neasteptate din partea ta.
    Poti sa treci de cand in cand pe la mine pe blog daca esti interesat, incerc oarecum sa expun cat mai mult si cat mai plauzibil.

    RăspundețiȘtergere
  12. O sa trec, dar sa stii ca nu ma pasioneaza subiectul, iti spun de pe acum. Dupa cum vezi, eu nu am scris despre politica, conspiratii si alte cele...

    RăspundețiȘtergere
  13. Stiu, am si citit prima postare de pe blogul tau si de ce l-ai creat :))
    Ziceam doar asa. Oricum nu scriu doar despre politica, stai linistit (Nu sunt obsedat, doar fascinat). Acum sunt la faza asta cu "dezlegatul misterelor" :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Am vazut ca nu scrii numai despre politica, iar eu am zis acum in comentariu ca nu scriu despre politica si alte cele, adica multe lucruri din categoria asta. Ma rog, ai inteles tu. Ai sa vezi ca urmeaza acum sa postez altceva.

    RăspundețiȘtergere