O alta tendinta a lumii contemporane este aceea de a inlesni totul, inclusiv comunicarea cu prietenii prin ajutorul Internetului, Internet care poate fi si util dar si nociv. Majoritatea oamenilor, in special tinerii, au devenit dependenti de Internet. Lucreaza pe Internet, fac cumparaturi pe Internet, afla informatii pe Internet, vand sau ofera produse si servicii pe Internet dar mai ales, comunica pe Internet cu alti oameni.
S-a eliminat nevoia de a mai vizita locuri reale pentru a le vedea sau pentru a desfasura unele activitati in spatiile respective. Exemple ar fi magazinele online care au luat locul spatiilor comerciale sau serviciile bancare online care au redus numarul persoanelor care folosesc ghiseele sucursalelor.
Asa s-au dezvoltat intregi industrii in sfera virtuala. Si nu doar comerciale. Una dintre cele mai mari, daca nu chiar cea mai mare, este industria serviciilor de socializare. Foarte multi oameni folosesc mesageria electronica si au cel putin un cont pe un site de socializare, acestea fiind principalele mijloace de a tine legatura cu cei pe care ii cunosc.
Astfel au aparut si prieteniile virtuale, legaturi create prin intermediul Internetului intre doua persoane care nu se cunosc propriu-zis si in cele mai multe cazuri nu se intalnesc si in viata reala. Insa nu numai prieteniile virtuale raman virtuale.
Din diverse motive, dar mai ales din comoditate, oameni care se cunosc in realitate ajung sa comunice numai prin Internet. Nu se mai intalnesc si nu mai au nevoie de alte mijloace de comunicare tocmai pentru ca Internetul faciliteaza asta. Astfel sunt constransi sa foloseasca Internetul pentru a-i contacta pe cunoscuti si pentru a intreprinde diverse activitati.
Se spune ca nu cunosti cu adevarat oamenii nici intr-o viata. Insa majoritatea par siguri ca stiu totul despre altii chiar daca i-au gasit intr-o pagina de internet sau intr-o casuta de mesagerie electronica. Se multumesc cu imagini si texte in locul realitatii si ajung sa creada ca au cunoscut o persoana reala intr-un mediu virtual. Dar cat de reala poate fi realitatea in mediile virtuale?