vineri, 13 mai 2011

Optimism sau Pesimism?

Putem imparti oamenii in doua categorii dupa felul in care vad totul: cei care vad partea buna – optimistii – si cei care vad partea rea – pesimistii. Optimistii se bucura de apreciere din partea celorlalti pentru ca incearca sa arate si altora partea buna pe care o vad ei. Se mandresc cu faptul ca totul li se intampla asa cum vor sau cel putin ca nu au de ce sa se planga. In schimb, pesimistii sunt adesea criticati pentru ca se plang prea mult si nu stiu sa se bucure de viata.
Fiecare are motivele lui pentru a fi optimist sau pesimist. Unii pur si simplu cred ca asa cum a fost pana la momentul respectiv, asa va fi si de atunci incolo. Altii, din contra, sunt siguri ca totul se va schimba in bine sau in rau, in functie de categoria din care fac parte. Unii spera sa se intample ceva, in timp ce altii sunt siguri ca schimbarile se vor produce. Unii ignora anumite intamplari si fapte, in timp ce restul se concentreaza excesiv asupra lor. Multi depind de ceilalti sau ii ignora, fiind dezamagiti sau dezamagind la randul lor.
Ce ii determina pe oameni sa fie optimisti sau pesimisti? Oamenii, propria persoana, educatia, religia, politica, poate chiar si vremea sau alte lucruri care la prima vedere par neinsemnate.
Oamenii ii pot determina pe altii sa fie optimisti sau pesimisti prin simpla lor prezenta in viata acelor persoane. Sunt prezenti, prezenti in exces sau absenti. Le pot implini asteptarile sau le pot insela increderea. Le pot oferi visele devenite realitate sau le pot fura si ultimul zambet. Ii pot ajuta sa se descopere sau ii pot rataci si mai mult. Le pot aduce zambetele pe buze sau le pot umple ochii de lacrimi. Le pot fi cei mai buni prieteni sau cei mai crunti dusmani. Ii pot invata sa iubeasca sau ii pot ajuta sa urasca totul si mai mult. Ii pot minti frumos sau le pot spune cele mai urate adevaruri. Pot fi sinceri cu ei sau pot fi cei mai buni actori pe scena vietii. Pot fi totul sau nimic...
Probabil ca cea mai mare influenta asupra alegerii dintre optimism si pesimism o are chiar propria persoana. Felul in care omul gandeste, se comporta, reactioneaza, relationeaza si percepe se transpune in optimism sau pesimism. O mare legatura o are si educatia, atat cea primita in familie (acolo unde exista o familie care sa educe individul) cat si cea primita in institutiile educationale. Poate fi educat spre latura sociala sau poate fi educat sprea cea personala. Iar daca nu primeste deloc educatie, depinde de cei din jurul lui ce va alege. Daca este obisnuit cu oamenii se va inconjura cu ei si ii va fi usor sa imparta totul cu ei. Daca nu poate avea incredere in oameni se va refugia in sine. Si atat oamenii, cat si el insusi il pot trada. Poate fi invatat ca nu trebuie sa fie pesimist sau poate fi invatat ca nu trebuie sa fie optimist. Dar la fel poate ignora ceea ce il invata ceilalti.
Omul poate apela la religie prin rugaciuni fie pentru a cere ca lucrurile sa se schimbe, fie pentru a multumi pentru ceea ce a primit. Insa in vreme ce omul face eforturi pentru a se apropia de religie si de divin, divinul si religia nu depun eforturi prea mari pentru a-si face simtita prezenta in viata lui. Din contra, oamenii care ar trebui sa promoveze religia si divinul deseori profita de aceasta postura pentru a obtine foloase necuvenite sau mai grav, actiunile si comportamentul lor nu sunt demne de titlul insusit. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor respecta (si trebuie sa respecte) religia.
Politica este un alt factor generator de optimism sau pesimism. Felul in care un stat este condus de catre politicieni ii face pe locuitorii lui sa se gandeasca la viitor. Daca acel stat prospera, locuitorii vor fi optimisti si isi vor aduce propria contributie la dezvoltarea lui. Dar atunci cand conducerea este defectuoasa, locuitorii nu se vor mai gandi la contributia lor la dezvoltarea statului, ci mai degraba la propria sustinere economica, unii sfarsind prin a pleca temporar sau definitiv din tara catre un trai mai bun sau macar mai decent.
Vremea si alte lucruri care nu par importante la prima vedere pot influenta de asemenea starea de spirit a oamenilor. Unii se bucura mai mult de soare, altii de ploaie, altii de zapada, altii de toate in egala masura. Pot fi deprimati atunci cand vremea nu le prieste sau pot fi veseli pentru activitatile pe care vremea le da sansa sa le intreprinda. Pot fi veseli atunci cand vad diverse lucruri sau pot fi deprimati. Unii incearca sa transforme lumea intr-un loc mai bun, in vreme ce restul sunt fie dezgustati de ea, fie prea indiferenti sa o mai observe.
Se spune ca pesimistii au avantajul de a afla surprize placute atunci cand nu au dreptate, pe cand optimistii afla surprize neplacute. La fel se spune si ca optimisti sunt doar naivii, iar pesimistii se compatimesc si nu vor sa schimbe nimic pentru ca nu sunt dispusi. Lumea ofera numai valori materiale care doar par a-i multumi pe oameni. Oamenii sunt adevaratele valori, insa cei mai multi se preteaza la acelasi nivel si atunci ofera la fel de multe iluzii. Iar optimistii pot deveni pesimisti si pesimistii – optimisti.  Pentru ca un pahar pe jumatate plin are atat o o parte plina, cat si una goala. Nimeni nu poate fi doar vesel sau doar deprimat. Chiar si cel mai vesel om ascunde in sine macar un regret si chiar si cel mai convins pesimist ascunde in sine un copil naiv care asteapta ca totul sa devina mai bun.

14 comentarii:

  1. Perfecta dreptate ai tu! Eu una ma consider o optimista infocata, nici cand decad nu imi las partea intunecata sa ma cuprinda, ci incerc pur si simplu sa o fac mai buna, mai accesibila momentelor respective.
    Deviind de la subiect..iti admir creativitatea si simplicitatea cu care faci postari atat de complexe dar la randul lor perfecta :o3

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru cuvintele atat de frumoase! :">

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place acest articol.Este complex,bine structurat,cuprinzator si inedit.Este un subiect destul de abordabil si pot sa zic ca eu sunt in egala masura ..si optimista si pesimista.Starea pe care o ai,modul in care privesti lucrurile depinde doar de tine,in final.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dana, incepusei frumos si apoi ai bagat "este un subiect destul de abordabil". Se cam contrazice cu "inedit" ala, nu crezi? Si da, stiu ca e usor de abordat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Da..acum mi-am dat seama.
    Imi cer scuze pentru greseala de exprimare.Este inedit si atat :))
    Multumesc pentru avertizare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mdaaa... acum ce sa zici si tu :)) las-o asa cum a picat :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai sa stii ca asa o s-o las de acum incolo.:*

    RăspundețiȘtergere
  8. pai doar n-o sa sterg commentu` si sa rescriu.;))
    mi-am cerut scuze pentru greseala facuta.
    acum cred ca intelegi.

    RăspundețiȘtergere
  9. bai bai bai..n-ai vazut asa ceva..8-|
    or fi vazut greseala aia mea si ce-o fi zis? daca am lasat eu asa ei n-au facut-o :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, ei nu tolereaza asemenea comportament :))

    RăspundețiȘtergere