joi, 31 mai 2012

O Zi in Paradis

Un copil visa intr-o zi ca va fi exact ca tatal lui. Visa ca va munci in fiecare zi si se va intoarce seara la familia lui, isi va saruta sotia, isi va imbratisa copiii si apoi va cina cu ei, in fiecare seara. Nu visa la bogatii sau alte valori desarte. Nu isi dorea mai mult decat avea nevoie si nu spera la mai mult decat liniste si fericire. Iar cu aceste ganduri pleca linistit, zambind, la joaca, alaturi de alti copii ca el. Era o zi in paradis.
Un adolescent visa intr-o zi ca va fi exact ca artistul lui preferat. Visa ca va canta pe toate scenele lumii si va cunoaste pe toata lumea, ca va fi aplaudat si aclamat, ca va avea multi bani, multe masini si multe case si ca toate femeile vor vrea sa fie iubitele lui. Nu visa la familie sau alte sentimente desarte. Nu isi dorea sa munceasca toata viata ca sa poata trai de pe o zi pe alta si spera sa aiba mai mult decat oricine. Iar cu aceste ganduri pleca bucuros, razand, la concert, alaturi de alti adolescenti ca el. Era o alta zi in paradis.
Un tanar visa intr-o zi ca va fi exact ca modelul lui. Visa ca avea multi bani, o casa cat un palat si o sotie mult mai tanara si mai frumoasa decat el. Nu visa la copii sau alte valori imateriale. Nu isi dorea sa stea toata viata alaturi de o singura femeie, crescand unul sau mai multi copii, muncind pentru ei ca un sclav. Nu isi dorea sa se trezeasca in fiecare zi imbatranind langa o femeie de care oricum s-ar fi plictisit si nu spera sa aiba parte de ajutor din partea copiilor la batranete. Iar cu aceste ganduri pleca inversunat, frematand, la munca, alaturi de alti tineri ca el. Era o alta zi in paradis.
Un domn trecut de prima tinerete visa intr-o zi ca va fi exact ca vecinul lui. Visa ca se va plimba in vacante in jurul lumii si ca va seduce tinerele pentru a-l insoti, ca va merge oriunde ar dori cu masini scumpe si ca se va distra la fel ca in tinerete. Nu visa la nepoti sau alte activitati inutile. Nu isi dorea sa devina un batran senil care isi asteapta familia in vizita si spera sa aiba putere si bani sa faca tot ce isi dorea. Iar cu aceste ganduri pleca increzator, visand, la bar, alaturi de alti domni ca el. Era o alta zi in paradis.
Un om batran visa intr-o zi ca va fi exact ca in tinerete. Visa ca se va opera si va fi din nou frumos si atragator si ca va cuceri din nou femeile asa cum facea in tinerete. Nu visa la o batranete linistita sau alte prostii. Nu isi dorea sa se trezeasca singur si bolnav in casa lui imensa si spera sa gaseasca ajutorul potrivit pentru a-si implini visul. Iar cu aceste ganduri pleca grabit, tremurand, la clubul seniorilor, alaturi de alti oameni batrani ca el. Era o alta zi in paradis.
Un muribund visa pe patul de moarte ca si-ar fi urmat visul din copilarie. Visa ca ar fi fost ca tatal lui, alaturi de familia lui, fara alte persoane, fara prea multi bani, masini, case, calatorii si femei. Nu visa ca va ajunge in rai sau alte rasplate. Nu isi dorea sa moara si nu spera decat la sansa de a incepe totul din nou, stiind tot ce stia atunci. Iar cu aceste ganduri pleca trist, lacrimand, in lumea cealalta, alaturi de alti pacatosi ca el. Fusese doar o alta zi in paradis...

32 de comentarii:

  1. Mi-a placut mult postarea ta si ma gandesc ca ar fi potrivita pentru concursul "Mostenirea" (http://www.mostwantedblog.org/2012/05/07/concursul-mostenirea-editia-2012/) pentru ca are valoare educativa si ar reprezenta o "mostenire" frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut si iti multumesc pentru invitatie.

      Ștergere
    2. Ma-am bucurat mult sa te gasesc pe lista participantilor :)
      Daca mai vrei sa participi la vreun concurs mai avem Blog Power (http://www.mostwantedblog.org/2012/05/27/blog-power-24/) - o tema diferita in fiecare saptamana, aleasa de castigatorul editiei anterioare :D

      Ștergere
    3. Mai, sincer, eu nu scriu pentru a participa la concursuri. Nici nu cred ca as avea succes. Dar e frumos ce faceti voi, daca veti avea o tema despre care sa pot scrie, voi scrie. Tema actuala despre romani nu ma atrage nu pentru ca nu ar fi interesanta, ci pentru ca as avea prea multe de spus, dar sunt - totusi - roman...

      Ștergere
    4. Stiu ca nu scrii pentru concursuri si se vede iar la noi e mai mult o joaca pe care incercam sa o tinem departe de tot felul de ambitii ciudate. Este in principal o modalitate de a descoperi oameni talentati, asa, ca tine. Noi te asteptam oricand vei dori :)
      Ma corectez ca uneori apas aiurea pe taste si ies niste cuvinte... :))

      Ștergere
    5. Inteleg. Dar tot e frumos ce faceti. Cat despre mine si talentul meu, mai vedem :))
      Eu inteleg ce vrei sa scrii si e normal sa mai gresesti. Asa ca poti lasa cum ai scris, nu conteaza.

      Ștergere
  2. Foarte frumos. Și atât de adevărat. Îmi place cum ai descris fiecare etapă din viața unui om, cu visele și dorințele sale. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bun articol! Ma bucur ca Simona te-a indemnat sa te inscrii la concurs, altfel nu as fi avut cum sa citesc niste cuvinte asa frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar eu ma bucur ca le-ai citit si le apreciezi atat de mult :)

      Ștergere
  4. Asemeni lumea în care trăim cu paradisul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru cei fericiti, lumea este paradisul. Numai ca fericirea aia e doar o iluzie, asa cum am descris-o. Asta nu inseamna ca este la fel pentru toti.

      Ștergere
    2. Nu cred că există oameni cu adevărați fericiți, iar cei cu iluziile, mi-e milă de ei. Paradisul lor e de-a dreptul penibil.

      Ștergere
    3. Da, dar este, exista. Asta ii face fericiti, chiar daca pentru moment.

      Ștergere
    4. Da, există și din păcate, asta îi face triști. Oamenii ar trebui să știe să se bucure de realitate, nu de iluzii, că iluzii își face oricine și oricine zâmbește și se bucură de ele.

      Ștergere
    5. Da, dar problema este ca realitatea e cam trista, de cele mai multe ori.

      Ștergere
    6. Poți să faci și chestii vesele din realitate. Mici, aproape nesemnificative, dar existente.

      Ștergere
    7. Le faci pana te plictisesti si nu mai au nici un farmec...

      Ștergere
    8. Doar dacă nu face chestii diferite în fiecare zi.

      Ștergere
    9. Si asta e cu dus si intors, facand chestii diferite, nu toate au aceeasi intensitate si atunci esti predispus/a sa le faci pe cele mai placute pana isi pierd intensitatea.

      Ștergere
    10. Probabil ai și tu dreptate, dar în ceea ce mă privește pe mine, nu m-am plictisit până acum.

      Ștergere
    11. Asta este bine pentru tine, dar stii ca oamenii sunt diferiti...

      Ștergere
    12. Am precizat că despre bine era vorba :)

      Ștergere
    13. Da, despre tine, dar voiam sa evidentiez ca exemplul tau nu se aplica la scara larga, adica daca tu nu te-ai plictisit, altii s-ar putea plictisi. Si apoi, multi oameni nici macar nu gasesc vreo bucurie in lucruri marunte...

      Ștergere